Hlavní obsah

Na iPad 2 stáli zákazníci dlouhé fronty, prodat by se mělo 600 000 tabletů

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Ve Spojených státech se začal prodávat očekávaný nový tablet iPad 2 od společnosti Apple. Již od rána si jej zájemci mohli objednávat na internetu, v 17:00 místního času (23:00 SEČ) ho pak na východním pobřeží začaly nabízet kamenné obchody. Dlouhé hodiny a někdy i dny předtím před některými z prodejen stály fronty lidí, kteří si novinku chtěli koupit mezi prvními. Podle odhadů by se mohlo o víkendu prodat až 600 000 iPadů 2.

Článek

Dlouhá řada lidí v pátek na novinku čekala například před vlajkovou prodejnou Applu na 5. avenue v New Yorku. Kromě fanoušků Applu v ní ale stáli i podnikavci. Například dvacetiletá studentka z Floridy Amanda Footeová se do řady postavila už ve středu odpoledne. iPad si ale kupovat nechce, své místo ve frontě prodala přes inzertní server Craigslist za 900 dolarů (asi 16 000 korun).

Hned dva nové tablety si naopak chtěl koupit Alex Šumilov z Ruska, který je v řadě čtvrtý. Do New Yorku kvůli tomu přiletěl z Moskvy. Na cestu mu prý dali peníze kamarádi, aby se stal prvním Rusem, který si koupí iPad 2. Tablety si ale nechce nechat, doma je prý prodá za čtyřnásobek ceny. Apple kvůli překupníkům umožňuje jednomu zákazníkovi koupit nejvýše dva iPady.

Nový tablet v USA kromě Applu začali prodávat i jeho maloobchodní partneři, tedy řetězce Best Buy, Target a Wal-Mart Stores. Přístroj bude také k dostání u operátorů AT a Verizon Wireless. Odborníci tak očekávají, že díky většímu množství obchodů by úvodní prodej novinky mohl být vyšší než u jejího předchůdce, který Apple začal prodával loni v dubnu. Za první den se tehdy iPadu prodalo 300 000 kusů, nyní by to prý za víkend mohlo být dvakrát více. Prvnímu iPadu přitom trvalo dosažení hranice půl miliónu prodaných kusů týden.

iPad 2 v Česku

V Česku by měla být novinka dostupná 25. března. Někteří tuzemští obchodníci ale již nyní zahájili předprodeje iPadu 2, na skladech však zatím přístroje nemají.

Nejlevnější verze iPadu 2 s WiFi a kapacitou 16 GB vyjde na 12 000 Kč. Roli nehraje, zda se jedná o černou nebo bílou verzi. Nejvybavenější variantu s rychlým 3G internetem a 64GB pamětí si prodejci cení na 20 000 korun. [celá zpráva]

iPad 2 odhalil minulý týden na konferenci v San Francisku šéf Applu Steve Jobs, a to navzdory informacím o jeho vážném zdravotním stavu, které přinesly některá americká média. Podle nich je nemoc natolik vážná, že Jobsovi zbývá jen několik týdnů života. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám