Hlavní obsah

Nemocný Steve Jobs odhalil iPad 2

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Počítačový gigant Apple ve středu na konferenci v San Francisku představil světu druhou generaci nejpopulárnějšího počítačového tabletu iPad. Velkým překvapením bylo, že novinku odhalil i přes svůj vážný zdravotní stav sám šéf Applu Steve Jobs.

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2

 
Článek

V souvislosti s rakovinou slinivky, ze které se Jobs úspěšně vyléčil, trpí několik posledních let hormonální nerovnováhou, která okrádala jeho tělo o důležité bílkoviny. To bylo vidět i na samotné konferenci. Proti loňské prezentaci byl šéf Applu daleko více pohublý. Některá americká média v poslední době přinesla zprávu, že nemoc je natolik vážná, že Jobsovi zbývá jen několik týdnů života.

Během svého vystoupení se ale Jobs snažil, aby na něm jeho vážný zdravotní stav nebyl jakkoliv poznat. Jak je pro něj typické, vystupoval velice rázně a sebevědomě.

Steve Jobs firmu Apple založil v roce 1976 a je pro ni dodnes důležitý. Řada lidí jej považuje za vizionáře, díky němuž firma slaví veškeré úspěchy. Na jeho zdravotní stav vždy velice citlivě reagují akcie firmy.

Jako vejce vejci

iPad 2 se na první pohled velice podobá svému předchůdci, akorát je tenčí a zároveň i lehčí. Hlavním vylepšením je nový procesor, který je citelně výkonnější než první generace. Novinka si tak bez problémů poradí s videem ve vysokém rozlišení i nejnáročnějšími hrami s 3D grafikou.

„Dvojka“ se pochlubí vestavěným fotoaparátem. Ten řadě uživatelů u první generace chyběl, protože kvůli jeho absenci nemohli pořizovat fotky, natáčet videa, ani pořádat videokonference přes internet.

První iPad měl tak povedený displej, že ani po roce od jeho představení konkurence nedokázala nabídnout lepší. Nejspíše proto na něm Apple nemá důvod cokoliv měnit. Druhá generace tak nabídne 9,7palcový displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů, který dokáže rozeznávat několik doteků najednou.

V evropských obchodech by se iPad 2 měl objevit ještě v průběhu března, a to včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám