Hlavní obsah

Nové počítače nabírají zpoždění, na vině je závada v nových čipsetech od Intelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel odhalila tento týden závadu v jednom ze svých připravovaných čipsetů, které jsou určeny pro nové procesory Sandy Bridge. Kvůli chybě mají prodlevu ve výrobě i dva největší výrobci počítačů na světě – společnosti Hewlett Packard (HP) a Dell.

Foto: Profimedia.cz

Výrobci počítačů začnou vadné přístroje vyměňovat tento měsíc.

Článek

Největší světový výrobce osobních počítačů HP uvedl, že se věc týká jen zlomku PC, které od začátku ledna prodal. Jsou to zejména notebooky a stolní počítače pro spotřebitele. Jeden model stolního počítače pak odebraly firmy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

HP přestal vadné čipy do počítačů montovat. Zákazníci, kteří si problémové přístroje koupili, dostanou zpátky peníze, nebo si počítač v prodejně vymění.

Dell uvedl, že se věc týká čtyř jeho počítačových modelů, ale i několika chystaných typů. Lidé můžou vadné přístroje Dell vrátit, nebo si počkají na opravu, až Intel dodá nové čipy na výměnu za vadné. Acer, další přední výrobce počítačů, na otázky agentury AP neodpovídal.

Výrobci vadné přístroje vymění

Intel dodal, že výrobci počítačů začnou vadné přístroje vyměňovat tento měsíc. Všichni zákazníci by je pak měli mít v pořádku do dubna. Intel se snaží opravit vadné čipy co nejrychleji.

Závada čipových sad spočívá v tom, že jejich schopnost komunikovat s pevným diskem počítače a DVD jednotkou se časem poruší. Čipové sady představují podpůrné čipy, které převádějí data mezi hlavním procesorem a ostatními částmi počítače.

Intel od ledna prodal výrobcům počítačů osm miliónů problémových čipů a předpokládá, že ho náprava vyjde na jednu miliardu dolarů (zhruba 17,5 miliardy Kč). V produkci podniku, který se snaží posílit svou beztak dominantní pozici nad rivalem Advanced Micro Devices, je takovýto poklesek výjimečný. Chyba ale také ukázala omylnost výstupních kontrol v největším čipovém výrobci světa.

Akcie Intelu po zveřejnění zprávy klesly, zatímco emise AMD šla nahoru. Intel má na světovém trhu s čipy podíl 80 procent, zbytek v podstatě drží AMD, napsala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám