Hlavní obsah

Před sto lety se narodil vynálezce počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sto lety, 22. června 1910, se narodil německý technik Konrad Zuse, který je považován za vynálezce počítače. Zuse v roce 1941 sestrojil počítačový systém označený jako Z3, který byl prvním funkčním volně programovatelným počítačem vůbec.

Článek

Zuse, který již v roce 1938 sestrojil mechanický počítač (Z1) a o rok později počítač reléově-mechanický (Z2), dlouho zápasil o domácí a mezinárodní uznání. Německý soud v roce 1967 dokonce rozhodl, že počítač Z391, který byl verzí slavného Z3, nebyl "vynálezem hodným patentu".

Až do roku 1962 byl považován za vynálezce prvního počítače Američan Howard Aiken. Teprve on ocenil v dopisu adresovaném Zusemu zásluhy německého vynálezce. Američan vyvinul obvodový počítač až v roce 1944.

Zuse je rovněž považován za objevitele první počítačové řeči. Jeho algoritmický programový jazyk však nebyl s to prosadit se v soutěži s rychlým americkým vývojem po druhé světové válce. Německý vynálezce si také založil vlastní firmu na výrobu počítačů, avšak musel ji v 60. letech prodat kvůli finančním potížím.

Zuse zemřel 18. prosince 1995 ve věku 85 let ve středoněmeckém městě Hünfeldu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám