Hlavní obsah

Nový počítač usnadní seniorům přístup k internetu

Právo, BBC, aa

SimplicITy je název nového počítače pro seniory, který by měl umožnit dosáhnout „internetové gramotnosti“ šesti a půl miliónu Britů nad 65 let, kteří v životě nezasedli k počítačové klávesnici. „Lidé tomu prostě jen nerozumí, a proto se toho bojí,“ řekla při prezentaci počítače oblíbená televizní moderátorka BBC Valerie Singletonová.

Foto: archiv, Právo

Úvodní stránka italského předchůdce SimplicITy se systémem Eldy.

Článek

Prý ji šokovalo, když Národní statistický úřad zveřejnil přehled, kolik seniorů odmítá počítač jako příliš složité zařízení. „Ale ani já, která s počítačem pracuji už dlouho, všemu nerozumím. Vždycky když narazím na něco nového a naučím se to, musím si to zapsat, abych si to pamatovala, to je celé kouzlo,“ vysvětluje šedesátiletá dáma, která na obrazovce uvádí především dětské pořady.

Simplicity v angličtině odpovídá českému výrazu srozumitelnost. Napíše-li se uprostřed s velkými písmeny IT, je to chytrá slovní hříčka. Zdůrazněná písmena IT znamenají totiž zkratku informační technologie. SimplicITy vyvinula podle jejích zkušeností z webové stránky pro seniory a podle obdobného italského systému Eldy firma Wessex Computers. Po zapnutí se na obrazovce rovnou zobrazí jednoduchá a přehledná tabulka o šesti polích, žádné rozbalitelné menu.

Počítač umožní být seniorům online

Nahoře v rohu je ikonka Nápověda, pod níž se skrývá 17 návodů, v nichž moderátorka vysvětluje význam jednotlivých symbolů a základní postupy pro užívání počítače.

Šest políček umožňuje přejít k vlastním dokumentům, na chat se všemi dalšími uživateli systému, do internetové sítě, k emailové poště, k vlastnímu nastavení a jeden volitelný pro vybrané další aplikace.

Operačním systémem je Linux, umožňující uživatelské změny. Po získání základní praxe s tímto počítačem je pak přechod na „normální“ pécéčko pro seniory snadnější.

„Senioři, kteří nejsou on-line, jsou ochuzeni o mnoho vymožeností moderní doby,“ řekl Andrew Harrop z nadace pro seniory Pomáhejme starším. „Nejde jen o sociální vyřazení, ale i o úspory při nakupování, při volbě spoření nebo zjednodušení styku s úřady. Je to skvělá věc,“ ocenil uvedení nového počítače na trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka míří obří mobil pro seniory

Od pátku se bude v Česku prodávat nový mobil Emporia Life určený pro seniory. Ti by bez problémů měli zvládnout ovládání přístroje, který má obří tlačítka...

Výběr článků

Načítám