Hlavní obsah

Nejvýkonnější notebook na světě má čtyřjádrový procesor a Full HD displej

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Dell představila svůj nový notebook, který se může pyšnit titulem nejvýkonnější mobilní pracovní stanice na trhu. Novinka nabízí takové lahůdky, jako je rychlý čtyřjádrový procesor Intel Core i7, čtyři sloty pro operační paměti, tři pevné disky, nebo 17palcový monitor s Full HD rozlišením.

Foto: Novinky

Dell Precision M6500

Článek

Jednou z hlavních předností společnosti Dell je možnost přizpůsobit si hardwarovou konfiguraci notebooku přesně podle svých představ. Výjimkou není ani model Precision M6500, který díky tomu může být nejvýkonnější na světě.

Srdcem notebooku je v základní konfiguraci jeden z procesorů řady Intel Core i7. Laptop však může být osazen také procesorem Core i7 Extreme Edition, který je v současnosti tím nejvýkonnějším, co se do mobilních pracovních stanic montuje.

Foto: Novinky

Dell Precision M6500

Novinka může být díky čtyřem paměťovým slotům vybavena až 16 GB operační paměti typu DDR3. Data je možné ukládat až na tři pevné disky, jež je navíc možné pro zvýšení výkonu zapojit v RAID poli. Volit je možné mezi tradičním pevným diskem se SATA rozhraním a rychlejší SSD jednotkou. Samozřejmostí je vestavěná Blu-ray vypalovačka.

Displej laptopu má úhlopříčku 17 palců a nabídne LED podsvícení. V závislosti na konfiguraci má rozlišení 1440 x 900 pixelů, nebo 1920 x 1200 obrazových bodů. Vybírat je možné také ze dvou výkonných dedikovaných grafických karet, konkrétně model Nvidia Quadro FX 3800M a ATI FirePro M7740.

Foto: Novinky

Dell Precision M6500

Laptop má rozměry 39,3 x 28 x 3,5 centimetrů a váhu necelé čtyři kilogramy, což není vzhledem k přítomnosti třech pevných disků příliš mnoho. Dodáván je s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional, u něhož je možný downgrade na Windows XP.

Jedním z dalších lákadel novinky je nadstandardní záruka NDB (Next Business Day). Pokud se vám notebook porouchá, díky této záruce je výměna vadných dílů realizována hned druhý pracovní den v místě vašeho bydliště či pracoviště. Nemusíte se tak v případě poruchy stresovat, že v servisu bude notebook ležet i celý měsíc.

Cena nového notebooku Dell Precision M6500 je závislá výhradně na zvolené konfiguraci. Přestože cena novinky startuje na 66 000 Kč, při nejvyšší konfiguraci není problém překročit ani částku 150 tisíc korun.

Konkurence od Lenova nabízí dva displeje

Zřejmě největší konkurencí pro nový notebook od společnosti Dell bude laptop W700ds. Jeho hlavní předností je speciální druhý displej, který se v případě potřeby velice jednoduše vyklopí a rozšíří tak stávající pracovní plochu i na cestách. Primární 17palcový displej notebooku má rozlišení 1920 x 1200 obrazových bodů.

Druhý 10,6palcový displej s rozlišením 768 x 1280 pixelů můžete jednoduše po pravé straně laptopu vysunout a vyklopit. Druhý displej může sloužit pro drobné programy, jako je ICQ, skype nebo Microsoft Outlook. Dobře však monitor poslouží i pro práci grafiků.

Grafikům přijde jistě vhod také vestavěný tablet s dotykovým perem. Pomocí něj je možné daleko pečlivěji pracovat s většinou grafických nástrojů, například upravovat fotografie. Nejen díky tomuto prvku Lenovo označuje novinku jako doslova multifunkční pracovní stanici, kterou si každý může zabalit na cesty. Grafický výkon zajišťuje karta nVidia Quadro FX 3700M. 

Notebook je postaven na platformě Centrino vPro. V jeho útrobách tedy nalezneme procesor Intel Core 2 Quad Q9100 s frekvencí 2,26 GHz. V základu je stroj dodáván se 4 GB operační paměti typu DDR3, kterou je možné rozšířit až na 8 GB.

Technické parametry:

  • Procesor: Intel Core i7; Core i7 Extreme Edition
  • Grafická karta: Nvidia Quadro FX 3800M, ATI FirePro M7740
  • Displej: 17 palců, LED podsvícení, 1440 x 900 obrazových bodů; nebo 1920 x 1200 obrazových bodů
  • Paměť: 4 x DDR3 s maximální šířkou sběrnice 1600 MHz
  • Pevný disk: až 3 pevné disky s možností RAID0, 1, 5
  • Operační systém: Windows 7 Professional s možností downgrade na Windows XP Professional
  • Baterie: devítičlánková
  • Rozměry: 39,3 x 28 x 3,5 cm
  • Váha: 3,86 kg
  • Cena: od 66 000 Kč (závisí na přesné konfiguraci)

Data je možné uložit hned na dva pevné disky s rozhraním SATA, z nichž každý disponuje kapacitou 200 GB. Dohromady máte k dispozici tedy 400 GB úložného prostoru. Data navíc můžete vypalovat na moderní Blu-ray média. Pětikilový notebook Lenovo W700ds v České republice pořídíte za 115 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám