Hlavní obsah

Malý notebook od Dellu nabídne HD displej i vysokou výdrž na baterii

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Dell uvedla na český trh nový notebook s označením 11z. Ten je velký jako obyčejný netbook, ale díky výkonnějším komponentům dokáže konkurovat i větším notebookům. Mezi jeho hlavní přednosti patří krom výkonu displej s HD rozlišením a dlouhá výdrž při práci na baterii.

Foto: Novinky

Dell 11z

Článek

Notebook Dell Inspiron 11z je nabízen v několika různých konfiguracích. Základní model disponuje procesorem Intel Celeron ULV 743 s frekvencí 1,3 GHz a 1 MB cache paměti. Ten je i přes nižší frekvenci značně výkonnější než pomalejší Atom. Novinka však může být vybavena také výkonnějším procesorem Intel Pentium Dual Core SU4100 s frekvencí 1,3 GHz a cache pamětí o velikosti 2 MB.

Foto: Novinky

Dell 11z

Dostatek výkonu zajišťuje 2 GB operační paměti typu DDR2, které se dodávají hned v základu. Zakoupit je však možné také model s 4 GB operační pamětí. Jeho cena se ale značně navýší, protože notebook Dell 11z je vybaven pouze jedním paměťovým slotem a výrobní náklady 4GB modulů jsou stále příliš vysoké.

Laptop je vybaven HD displejem o úhlopříčce 11,6 palců, který disponuje rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů a LED podsvícením. O grafické operace se stará integrovaný čip Intel X4500, který je takřka pětkrát výkonnější než grafický čip Intel GMA 500, jež se montuje do většiny dnes prodávaných netbooků. Díky tomu nový notebook bezproblémově a plynule zvládá například 3D efekty grafického rozhraní Aero ve Windows Vista a 7.

Foto: Novinky

I přes své drobné rozměry má novinka takřka plnohodnotnou klávesnici, stejně jako větší notebooky.

Jednou z hlavních předností nového notebooku Dell 11z je dlouhá výdrž při práci na baterii. Bez elektrické zásuvky by měl být schopen díky šestičlánkové baterii pracovat přes sedm hodin. Práci by měla zpříjemnit také pohodlná a prostorná klávesnice, která je jen o osm procent menší, než tradiční klávesnice u stolních počítačů a větších notebooků. 

Data je možné ukládat na pevný disk o velikosti 2,5 palce, který bude dosahovat rychlosti 5400 otáček za minutu. Nabízen bude v kapacitách 160, 250, 320 nebo 500 GB. Ve standardní výbavě nechybí ani HDMI port, čtečka paměťových karet, vestavěná 1,3Mpx webkamera, či bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth.

Foto: Novinky

netbook

Laptop má rozměry 292 x 23,5 x 214 milimetrů a hmotnost 1,38 kg. Dodáván je s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium, Windows Vista Basic nebo Home Premium. Cena novinky se v základní konfiguraci pohybuje okolo 11 500 Kč.

Acer Aspire 1410: Když cena hraje prim

Největší konkurencí pro nový notebook od společnosti Dell bude na tuzemském trhu před Vánocemi nejspíše miniaturní laptop Acer Aspire 1410, který se do Česka dováží výhradně v červené barvě. Jeho cena je o tisíc korun nižší, i když má prakticky totožné hardwarové parametry jako základní konfigurace modelu Dell Inspiron 11z.

Foto: Novinky

netbook

Srdcem laptopu od Aceru je procesor Intel Celeron Mobile s taktem 1,3 GHz. Displej miniaturního notebooku od Aceru s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů má úhlopříčku 11,6 palců. Kvůli tomu je oproti konkurenci laptop skoro o dva centimetry širší. Na druhou stranu je velice tenký a stejně těžký, jako menší modely.

Dostatek výkonu laptopu zajišťuje také grafický čip Intel GMA 4500MHD a 2 GB operační paměti typu DDR2, které je možné díky dvěma slotům rozšířit až na 4 GB. Pevný disk má kapacitu 250 GB. Miniaturní notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7, s nímž dokáže na baterii pracovat klidně i sedm hodin.

Foto: Novinky

netbook

Notebook společnosti Dell však nad produktem firmy Acer vyniká především nadstandardní zárukou NDB (Next Business Day). Pokud se vám notebook porouchá, díky této záruce je výměna vadných dílů realizována hned druhý pracovní den v místě vašeho bydliště, či pracoviště. Nemusíte se tak v případě poruchy stresovat, že v servisu bude notebook ležet klidně i celý měsíc.

Když notebooky přebírají vládu nad stolními počítači

Podle statistik se v současnosti prodává více notebooků než stolních počítačů. Trend vzestupu přenosných počítačů začal již před několika lety, a tak nadešla chvíle se zamyslet, proč se tak děje. Určitě nejde jen o mobilitu, která je u mnohých prodávaných jedinců spíše sporná.

Notebook je jedním z technických symbolů moderní doby. Za posledních pět let klesly ceny tak nízko, že většina lidí už při koupi neuvažuje „jaký počítač“, ale spíš „zda počítač či laptop“. A v případě některých skupin obyvatel je volba téměř jistá. Tak třeba student dojíždějící do jiného města si asi nekoupí nepřenosnou změť drátů, ale sáhne po notebooku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám