Hlavní obsah

O stolní počítače není v Česku zájem, na odbyt jdou především levné netbooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových stolních počítačů v Česku ve třetím čtvrtletí klesl meziročně o 40 procent a prodalo se jich 72 584. Prodej přenosných počítačů naopak vzrostl především díky miniaturním a levným netbookům o dvě procenta na 245 006 kusů. Uvedla to analytická společnost Gartner.

Foto: Novinky

Prodej počítačů táhla zejména poptávka po levných přenosných počítačích, takzvaných netboocích.

Článek

"Pokles prodeje stolních počítačů nejvíce trápí lokální prodejce. Mezinárodní firmy naopak posilují svoji pozici na trhu a těží z odklonu spotřebitelů od desktopů a z rostoucí popularity přenosných počítačů. Tahounem poptávky u nás zůstávají spotřebitelé a živnostníci, nikoli velké firmy," uvedl ředitel české pobočky Gartneru Oldřich Příklenk.

Firemní zákazníci měli na trhu podíl 60 procent, i když jejich poptávka meziročně téměř o čtvrtinu klesla, naopak zájem domácností byl o 13 procent vyšší, než loni.  

Firemní zákazníci měli na trhu podíl 60 procent, i když jejich poptávka meziročně téměř o čtvrtinu klesla, naopak zájem domácností byl o 13 procent vyšší, než loni. Celosvětově se od července do září prodalo 80,86 miliónu PC, což je o půl procenta více, než loni. Prodej táhla zejména poptávka po levných přenosných počítačích, takzvaných netboocích.

Nejprodávanější značkou byl Acer s prodejem 97 157 počítačů, následuje Hewlett-Packard s 62 855 prodanými kusy. Třetí příčka patří společnosti Asus, následuje Dell a Lenovo. Kromě čtvrtinového poklesu u Lenova zaznamenaly všechny značky v první pětce meziroční růst odbytu. Acer rostl o osm procent a HP o 15 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám