Hlavní obsah

Obyčejné televizory v domácnostech brzy nahradí 3D obrazovky

Novinky, olk

Už příští rok na jaře se dočkáme možnosti pořídit si do domácnosti televizor, který bude schopen reprodukovat trojrozměrný filmový obraz. Technologie v plném rozlišení jednoduše označená 3D Full HD. Do pohodlí domova se tak dostane fascinující filmová technologie, která je v současnosti u nás dostupná jen ve speciálních digitálních kinech.

Článek

Vývoj televizorů se nezastavil u plochých obrazovek, rozlišení Full HD ani LED podsvícení. Horkou novinkou pro náročné diváky jsou čerstvě představené ploché televizory s Full HD rozlišením, které podporují zobrazovací trojrozměrnou technologii, známou u nás předtím jen z kino technologie IMAX či nedávno rozšířeného promítání v sálech 3Digital u Palace Cinemas.

S takovým řešením přichází společnost Panasonic, která uvádí komplexní řešení od kamery až po televizi.

Televize jsou založeny na speciální technologii, která zpracovává levou i pravou stranu obrazu odděleně a tím, že lidské oko vidí pokaždé jiný obraz, vytváří si člověk dojem 3D efektu. Dech beroucí vtažení do děje filmu už tak nebude možné jen v sedačkách kin. Aby byl obraz jasný a čistý, musí podporu očím dodat speciální 3D brýle neoddělitelně příslušící vždy k danému televizoru.

Výsledný trojrozměrný obraz, který má divák k dispozici, je složen z dvojnásobného počtu dat než u filmů ve vysokém rozlišení na běžných Blu-ray discích, proto je potřeba použít speciální technologie, která je schopna na tento velkokapacitní disk zaznamenat dělený obraz.

S tím souvisí i nový typ Blu-ray přehrávače, který bude schopen tyto disky přehrát a plnohodnotně je reprodukovat jejich plné rozlišení na 3D televizorech. Zatím jen do Hollywoodských studií je určena kamera Panasonic P2, která je schopna natáčet i zobrazovat trojrozměrný obraz.

Firma Panasonic není jediná, kdo na trh chystá 3D zábavu. Další je společnost Sony, která plánuje uvést první televizi v průběhu roku 2010, chce přidat 3D zobrazovací mód do herních konzolí PlayStation 3 a třetí rozměr mají být schopny zobrazovat i notebooky Vaio.

Technologie 3D se mají ujmout i další společnosti jako JVC či LG. Společnost Philips údajně plánuje televizi s technologií 3DWOW bez nutnosti používání brýlí. První vlaštovkou v trojrozměrném vysílání ve vzduchu je společnost British Sky Broadcasting, která v příštím roce spustí 3D satelitní kanál. 

Že technologie 3D televizorů má budoucnost naznačují i odhady ve studio GigaOM, které předvídají, že v roce 2013 má být prodáno až 46 miliónů kusů. Jestli budou odhady naplněny a jestli se virtuální filmová realita opravdu dostane v takovém hojném počtu do domácností, to ovlivní pouze cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám