Hlavní obsah

Na internetu klesly ceny notebooků, fotoaparáty podražily

Průměrná cena digitálních fotoaparátů prodávaných v tuzemských internetových obchodech se za poslední tři měsíce zvýšila o více než desetinu. Cena notebooků naopak o šest procent poklesla. Vyplývá to z průzkumu společnosti Karsa Technologies.

Článek

Zatímco v dubnu letošního roku byla průměrná cena digitálního fotoaparátu na internetu 4884 Kč, v červnu se fotoaparáty prodávaly v průměru za 5630 Kč.

"Největší vliv na zvýšení cen vidím v nástupu nových modelů a nepříznivém kurzu české koruny vůči euru. Přestože jsme se snažili ceny výrazně neměnit, u některých modelů to bylo nevyhnutelné. V průběhu léta se však ceny fotoaparátů postupně sníží na původní hodnoty," uvedl marketingový manažer internetového obchodu Megapixel Jan Nechvíle.

Průměrná cena notebooků se v červnu pohybovala kolem 21 434 Kč, což je zhruba o 3500 Kč méně než v dubnu. "Ceny notebooků jsou aktuálně velmi nízké a vzhledem k minimálním maržím to pro obchodníky v současné době určitě není jednoduché," komentoval situaci na trhu přenosných počítačů Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

Prodej netbooků stoupá i přes krizi

I přes finanční krizi neustále stoupá také prodej takzvaných netbooků, jejichž ceny neustále klesají. Zatímco řada současných běžných notebooků svou bohatou výbavou i výkonem dokáže nahradit stolní počítač, u netbooků toto neplatí.

Miniaturní laptopy s Atomem se snaží zaujmout uživatele, kteří potřebují jednoduchý počítač, do kterého si budou moci kdykoliv dělat poznámky a jednoduše se s ním připojí na internet. Ocení je tak především studenti, kteří jím levně nahradí zastaralé poznámkové bloky. Stejně dobře poslouží díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti starším lidem, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili.

Pokles ceny zaznamenávají i parfémy. Zatímco loni v prosinci byla průměrná cena parfému 1034 Kč, letos v červnu se parfémy prodávaly v průměru za 984 Kč. Internetoví obchodníci letos čekají růst tržeb na 27 miliard korun, což představuje meziroční zvýšení téměř o pětinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám