Hlavní obsah

Prodej počítačů podle odhadů letos celosvětově klesne o šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej osobních počítačů letos klesne o šest procent na 274 miliónů PC. Uvedla to analytická firma Gartner s tím, že návrat trhu k růstu předpokládá v letošním posledním čtvrtletí.

Foto: Novinky

Trh by měl opět začít růst v posledním čtvrletí letošního roku.

Článek

V polovině května firma Gartner předpovídala pokles o 6,6 procenta a v březnu ještě o 9,2 procenta. V příštím roce by měl trh růst o více než deset procent, soudí společnost.

V prvním čtvrtletí letošního roku podle analytika Gartneru George Shifflera trh kromě východní Evropy rostl více, než se čekalo, a to zejména v sektoru domácností. "Ve druhém a třetím čtvrtletí očekáváme pokles zhruba o deset procent," dodal.

Odbyt přenosných PC by se měl letos zvýšit o čtyři procenta na 149 miliónů kusů, z toho 21 miliónů mají tvořit tzv. mini notebooky, o které je stále větší zájem. Prodej levnějších přístrojů ale zapříčiní pokles průměrné ceny o 12,8 procenta. Poptávka po stolních PC má klesnout o 16 procent na 125 miliónů počítačů.

Prodej v regionu Evropy, Středního východu a Afriky by měl letos klesnout o téměř 11 procent na 94 miliónů prodaných PC. V příštím roce by měl odbyt vzrůst na 98 miliónů kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám