Hlavní obsah

Miniaturní a úsporný nettop s výkonnou grafikou od Aceru dorazil do Česka

Novinky, Miloslav Fišer

V tichosti dorazil do českých obchodů nový miniaturní stolní nettop od společnosti Acer, který je vybaven prakticky totožnými součástkami, jako tolik oblíbené netbooky. Navíc ale nabídne grafickou kartu Nvidia, která disponuje dostatečným výkonem i pro hraní novějších 3D videoher a pro plynulý chod operačního systému Windows Vista. Cena novinky se pohybuje okolo osmi a půl tisíce korun.

Foto: Archiv, Novinky

Drobné rozměry nettopu AspireRevo v porovnání s dalším počítačovým příslušenstvím.

Článek

Nový počítač AspireRevo od společnosti Acer spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon, jako jejich větší bratříčci.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz. Dostatečný výkon zajišťuje grafická karta GeForce 9400 integrovaná se sdílenou pamětí až 896 MB, která nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace.

Foto: Archiv, Novinky

Nettop Acer AspireRevo

V České republice je aktuálně nabízena verze s 2 GB operační paměti typu DDR2. Tu lze díky dvěma slotům jednoduše rozšířit až na 4 GB. Pro uložení dat je sestava vybavena 2,5palcovým diskem s kapacitou 160 GB. Ten bohužel dosahuje rychlosti jen 5400 ot./min., což může celou sestavu nepříjemně zbrzďovat při práci.

K internetu se s počítačem připojíte pomocí bezdrátové sítě WiFi nebo díky rychlému gigabytovému ethernetu. Ve výbavě nettopu nechybí ani zvuková karta s prostorovým zvukem, či HDMI, eSata a USB konektory. Funkce miniaturního PC je možné dále rozšiřovat například o televizní tuner pomocí Mini PCI Express slotu, kterým disponuje většina notebooků.

Kvůli drobným rozměrům 18 x 18 x 3 centimetry ale bohužel nebude novinka disponovat žádnou optickou mechanikou, podobně jako je tomu takřka u všech miniaturních netbooků. Nettop ApireRevo je dodáván s operačním systémem Windows Vista Home Basic. Jeho prodejní cena se pohybuje okolo 8 500 Kč.

Acer AspireRevo - nabízená konfigurace
ProcesorIntel Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz
ČipsetNvidia MCP7A-ION
Grafická kartaGeForce 9400 integrovaná se sdílenou pamětí až 896 MB
Operační paměť2 GB DDR2 (možno až 4 GB)
Pevný disk2,5palcový HDD s kapacitou 160 GB (5400 ot./min.)
Optická mechanikanení
Ostatníbezdrátové připojení WiFi, gigabytový ethernet, HDMI, eSata, 6x USB, 7.1 zvuková karta, čtečka paměťových karet 4-v-1
Operační systémWindows Vista Home Premium
Rozměry18 x 18 x 3 cm
Cena8600 Kč

Co je to Nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižní početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vzniknul první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám