Hlavní obsah

Díky novým procesorům od Intelu budou notebooky tenčí a vydrží déle na baterii

Novinky, Miloslav Fišer

Na tchajwanském veletrhu Computex 2009 představila společnost Intel nové nízkonapěťové procesory a čipové sady. Díky nim podle Intelu vzniknou nové ultratenké přenosné počítače, na nichž váha bude začínat již okolo hranice jednoho kilogramu a cena nebude vyšší než u běžných notebooků. Nové procesory přitom mají nižší energetickou spotřebu a umožňují tak větší výdrž na baterii.

Foto: Novinky

Drobné rozměry nového ULV procesoru.

Článek

Ke zrodu nových ultratenkých notebooků by měla přispět kromě nových nízkonapěťových ULV procesorů také nová čipová sada Intel Mobile GS40 Express. Ta by i přes nízké výrobní náklady měla nabídnout všechno, co požadujeme po aktuálně nabízených laptopech.

Jako je příklad přehrávání videa ve vysokém rozlišení přes HDMI rozhraní, plnou podporu operačního systému Windows Vista. Žádný problém už novince nečiní běžná kancelářská práce, editace fotografií, nebo i hraní méně náročných počítačových her.

Prim hraje nízká spotřeba

Nový čipset GS40 Express má maximální možný příkon (TDP) pouhých 12 W, přičemž dokáže pracovat s DDR2 i DDR3 paměťmi s maximální frekvencí 800 MHz. Integrovaná grafická karta GMA 4500M je taktována na 400 MHz.

Ultratenké notebooky by měly být osazeny novým úsporným ULV procesorem Pentium SU2700, který má frekvenci 1,3 GHz a 2 MB vyrovnávací paměti. Vyznačuje se především nízkou spotřebou 10 W. Pro porovnání dodejme, že TDP běžných procesorů se pohybuje okolo 25 až 35 W.

Foto: Novinky

Procesor

„Podařilo se nám skloubit ultratenký design a nízkou cenu, takže si tato zařízení může koupit téměř každý,“ komentoval představení nové technologie Mooly Eden, viceprezident divize mobilních platforem společnosti Intel.

Ultratenké notebooky s ULV procesory aktuálně prodávají společnosti MSI, Acer a Asus. Podle Intelu ale v dohledné době plánují podobná zařízení uvést na trh i další firmy.

Nechyběly ani nové procesory Core 2 Duo

Vedle nízkonapěťové technologie pro ultratenká zařízení, představil Intel na tchajwanském Computexu také nové standardní Core 2 Duo procesory pro laptopy. Největší pozornost budil model T9900, který je taktován na 3,06 GHz.

Podrobné informace o nových procesorech naleznete v následující tabulce:

Nové mobilní Core 2 Duo procesory
ModelTaktSběrniceL2 cacheTDP
T99003,06 GHz1 066 MHz6 MB35 W
P97002,80 GHz1 066 MHz6 MB28 W
P88002,66 GHz1 066 MHz3 MB25 W

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám