Hlavní obsah

Největší technologické novinky jsou k vidění na veletrhu Computex

Novinky, Miloslav Fišer
Tchaj-pej

Superlehké mobily, ultratenké notebooky, dotykové displeje a extrémně levné netbooky. To jsou lákadla, které je nyní možné vidět v tchajwanském Tchaj-peji na jedné z největších výstav počítačových technologií na světě. Letošní ročník veletrhu Computex 2009 začal v úterý a potrvá až do soboty. Vystoupí na něm více než 1712 vystavovatelů z celého světa.

Článek

Na veletrhu se výrobci předháněli, kdo nabídne zajímavější nettop. To je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách jako většina netbooků. Například společnost Asus tak představila svůj počítač Aspire Revo.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz. Dostatečný výkon zajišťuje grafická karta Nvidia ION, která dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení 1080p a hrát i náročnější 3D hry s rozhraním DirectX 10.

Foto: Archiv, Novinky

Drobné rozměry nettopu AspireRevo v porovnání s dalším počítačovým příslušenstvím.

Nový nettop bude nabízen v různých variantách s pevným diskem i tichou a energeticky nenáročnou SSD jednotkou. Kvůli drobným rozměrům 18 x 18 x 3 centimetry ale bohužel nebude novinka disponovat žádnou optickou mechanikou.

K internetu se s počítačem připojíte pomocí bezdrátové sítě WiFi nebo díky rychlému gigabytovému ethernetu. Ve výbavě nettopu nechybí ani zvuková karta s prostorovým zvukem, či HDMI, eSata a USB konektory.

Dotykové počítače a Windows 7

Už Bill Gates z Microsoftu předpověděl při uvedení nových Windows, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem. "Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.

A výrobci počítačů mu dávají jedině za pravdu. Na veletrhu měla dotykový displej všechna zařízení, která mohla. Pozornost budilo především takzvané multidotykové ovládání dvěma a více prsty. Pomocí něho je možné na displeji například jednoduše roztažením zvětšovat a zmenšovat fotografie.

Dotykové monitory využijí lidé především s nástupem nového operačního systému Windows 7, který na výstavě nemohl chybět hned v několika variantách. Nainstalován byl na počítačích, laptopech, ale i netboocích, aby Microsoft dokázal, že nejnovější Windows mají nižší spotřebu a dokážou bez problémů pracovat i na méně výkonných počítačích, jak jsme se přesvědčili již v našem testu. [celá zpráva]

Netbooky s výkonem dvoujádrových procesorů

Zájmu návštěvníků výstavy se nevyhnuly ani populární netbooky. Obzvláště novinky, které byly postaveny na platformě Nvidia ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl ale hledejte ve výkonu. [celá zpráva]

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace.

Foto: Novinky

Netbook IdeaPad S12 s technologií nVidia ION

Na této platformě byl postaven například netbook IdeaPad S12. Ten je poháněn procesorem Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz. 12palcový displej nabídne tradiční rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Díky platformě nVidia ION navíc novinka nabídne HDMI konektor, který je schopen přenášet na externí monitory obraz ve vysokém rozlišení 1080p.

Netbooky čeká revoluce

Levné a malé netbooky čeká podle Intelu naprostá revoluce. Díky nové platformě by měly vydržet pracovat při napájení na baterii desítky hodin. Pro srovnání současným modelům baterie stačí přibližně na pět hodin práce. Extrémně šetrné procesory v nových netboocích by přitom neměly být o nic pomalejší než současné modely. 

Nová platforma od Intelu nese kódové označení Moorestown. Založena je na technologii Atom, která se nachází v současných netboocích. Na názorné ukázce demonstroval Anand Chandrasekher z Intelu více než desetinásobné snížení spotřeby energie ve stavu nečinnosti oproti Atomu.

Platforma Moorestown se skládá ze zařízení „systému na jednom čipu“ (SystemOnChip). Integruje v sobě nové 45nm procesorové jádro Intel Atom, řadič grafiky, videa a paměti a doprovodný vstupně-výstupní rozbočovač.

Údajně revoluční platformu bude doplňovat nová verze operačního systému Moblin, který je linuxovou náhražkou klasických Windows. Systém je krom nízké spotřeby optimalizován pro surfování po internetu, stejně jako pro práci s multimédii. Uvedení Moorestownu plánuje Intel na rok 2010.

O dalších novinách z tchajwanského veletrhu Computex vás budeme průběžně informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám