Hlavní obsah

Netbook od Lenova nabídne jako první platformu nVidia ION

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Lenovo se stane nejspíše první společností, která na trh uvede netbook postavený na nové platformě nVidia ION. Ta by měla být druhým dechem pro všechny malé a levné laptopy. Díky ní totiž budou netbooky mnohonásobně výkonnější, než tomu bylo doposud. Upozornil na to zahraniční IT server Engadget.com.

Foto: Novinky

Netbook IdeaPad S12 s technologií nVidia ION bude nabízen v černé a bílé barvě.

Článek

Nízký výkon procesoru Intel Atom způsobil, že poměrně početná skupina zákazníků si malý počítač se srdcem Intel Atom nepořídila vůbec. Zachráncem se ukázala být Nvidia, která připravila platformu ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl ale hledejte ve výkonu. [celá zpráva]

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace.

HD obraz v základní výbavě

Srdcem nového netbooku Lenovo IdeaPad S12 bude procesor Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz. 12palcový displej nabídne tradiční rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Díky platformě nVidia ION navíc novinka nabídne HDMI konektor, který bude schopen na externí monitory přenášet obraz ve vysokém rozlišení 1080p.

Miniaturní laptop bude mít k dispozici pevný disk s kapacitou 160 GB a 1 GB operační paměti. Nabízen bude v černé a bílé barvě. Prozatím ale není známo, jak se vyšší výkon netbooku promítne do jeho celkové výdrže.

Příznivá je především pořizovací cena novinky. Ta by se i přes vysoký grafický výkon měla pohybovat okolo 550 USD, tedy v přepočtu přibližně 10 500 korun. Společnost Lenovo ale zatím neprozradila, kdy se novinka objeví na našem trhu.

Technické parametry
Displej12 palců; 1280 x 800 obrazových bodů
ProcesorIntel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz
Grafický systémnVidia ION
Operační paměť1 GB
Pevný disk160 GB
Operační systémWindows Vista

Netbooky čeká revoluce

Levné a malé netbooky čeká podle Intelu naprostá revoluce. Díky nové platformě by měly vydržet pracovat při napájení na baterii desítky hodin. Pro srovnání současným modelům baterie stačí přibližně na pět hodin práce. Extrémně šetrné procesory v nových netboocích by přitom neměly být o nic pomalejší než současné modely. 

Nová platforma od Intelu nese kódové označení Moorestown. Založena je na technologii Atom, která se nachází v současných netboocích. Na názorné ukázce demonstroval Anand Chandrasekher z Intelu více než desetinásobné snížení spotřeby energie ve stavu nečinnosti oproti Atomu.

Platforma Moorestown se skládá ze zařízení „systému na jednom čipu“ (SystemOnChip). Integruje v sobě nové 45nm procesorové jádro Intel Atom, řadič grafiky, videa a paměti a doprovodný vstupně-výstupní rozbočovač.

Údajně revoluční platformu bude doplňovat nová verze operačního systému Moblin, který je linuxovou náhražkou klasických Windows. Systém je krom nízké spotřeby optimalizován pro surfování po internetu, stejně jako pro práci s multimédii. Uvedení Moorestownu plánuje Intel na rok 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám