Hlavní obsah

Dell představil levný netbook pro děti a studenty

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Dell uvedla na český trh nový miniaturní netbook s 10,1palcovým displejem, který sama označuje za nízkonákladový. Proto by měl vyhovovat především dětem, studentům, bloggerům a cestovatelům, kteří potřebují být připojeni k internetu i na cestách a nechtějí utrácet peníze za dražší a větší laptopy.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Článek

Tomu, že je nový netbook Dell Inpiron Mini 10v určen především pro mladší generace, nasvědčují především jeho nabízené barevné konfigurace. Zákazníci mají na výběr obsidiánovou černou, sněhobílou, třešňově rudou, ledovou modř, nefritově zelenou a dokonce i růžovou.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Příjemná je u novinky také prostorná klávesnice, která dosahuje na rozdíl od některých konkurenčních modelů 92 % plné velikosti běžných kláves.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Díky multidotykovému touchpadu je možné pomocí dvou prstů například otáčet a zoomovat obrázky nebo scrolovat dokumenty a webové stránky, podobně jako je tomu například u tabletů a některých mobilních telefonů s dotykovým displejem.

Netbook vám opraví u vás doma

Jako jeden z prvních netbooků bude navíc novinka nabízena s nadstandardní zárukou NDB (Next Business Day). Pokud se vám notebook porouchá, výměna vadných dílů je realizována hned druhý pracovní den v místě vašeho bydliště, či pracoviště.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Model Inpiron Mini 10v bude stejně jako většina konkurenčních netbooků pracovat s procesorem Intel Atom N270 a k dispozici bude mít 1 GB operační paměti. Data bude možné ukládat na pevný disk s kapacitou 160 GB.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Ve výbavě miniaturního laptopu nechybí ani bezdrátová WiFi síť pro připojení k internetu, či integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 magapixelu. Netbook bude nabízen s operačním systémem Ubuntu Linux za cenu 9500 Kč. V prodeji by se ale měla objevit také nepatrně dražší varianta s Windows XP.

Technické parametry netbooku
Displej10,1 palců, WSVGA, Trulife
ProcesorIntel Atom N 270
Operační paměť1 GB
Pevný disk160 GB
Ostatní výbavaBezdrátová konektivita Wifi a/b/g, Integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 Megapixelu, 2 roky Next Business Day
Operační systémWindows XP, Ubuntu Linux
Cenaod 9500 Kč (podle verze operačního systému)

Studenti začnou místo sešitů používat netbooky

Mininotebooky by se mohly podle Ondřeje Neumajera z Výzkumného ústavu pedagogického stát součástí výuky v českých školách už v následujících letech. Zatím běží pilotní projekt na dvou školách, kromě způsobů využití počítačů ve výuce se testuje i technické zázemí a připravenost učitelů.

Takzvané netbooky, tedy lehké přenosné počítače, testují třeba na Základní škole Pramínek v Brně. "Mají klávesnici s menšími klávesami, aby to ergonomicky odpovídalo právě dětem na prvním a druhém stupni," uvedl Pavel Kubů ze společnosti Intel, která počítače do projektu poskytla.

Důležitější je prý však zajištění bezdrátové internetové sítě a vyřešení organizačních problémů, třeba se zásuvkami. Pokud bude vyřešeno připojení a budou vyškoleni učitelé, studenti, hlavně středoškoláci, by si mohli nosit své vlastní notebooky.

Koncepce na rozvoj informačních technologií ve školách není zatím schválena, počítá se, že bude financována z evropských fondů. "Patrně to bude muset být tak, že si školy budou žádat formou projektů a my se pokusíme připravit to tak, aby ty projekty byly opravdu co nejjednodušší," uvedl Neumajer.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám