Hlavní obsah

Na nová DVD půjde uložit až 10 000 filmů, na trhu budou do pěti let

Novinky, Miloslav Fišer

Již za pět let by se na trhu měly objevit nové Ultra-DVD disky, na které půjde uložit až desettisíckrát více dat, než na klasické DVD. Disky prý budou důsledkem nového věku televize, která bude vysílat 3D obraz v ultra-vysokém rozlišení. Napsal to britský list The Daily Telegraph.

Foto: Archiv, Novinky

Nové Ultra-DVD disky budou mít podle vědců kapacitu 10 000 GB.

Článek

Ultra-DVD, jak vědci prozatím disky nového věku nazývají, bude velké jako obyčejné DVD. Díky speciálním nano-technologiím ale na něj bude možné uložit daleko více informací. Vědci se domnívají, že nové disky by mohly být v prodeji již za pět let a podle nich půjde o revoluci ve způsobu ukládání filmů, hudby i dat.

„Dokázali jsme vytvořit speciální nano-materiál, který může být umístěn na libovolný disk. Díky tomu bude mít médium větší kapacitu, aniž by se zvětšovala jeho velikost,“ uvedl profesor Min Gu, který vedl výzkum nových technologií na univerzitě v Melbourne.

Na běžný DVD disk je možné v dnešní době uložit 8,5 GB dat. To bohatě stačí na uložení filmu, speciálních dodatkových funkcí a několikajazyčný soundtrack. Modernější Blu-ray disky pojmou dokonce až 50 GB dat, díky čemuž je na ně možné ukládat filmy ve vysokém rozlišení.

Ultra-DVD nosiče by přitom měly mít kapacitu až 10 000 GB. Pohodlně by se tak na ně měla vejít celá naše domácí sbírka fotografií, filmů i hudby. „Technologie nano-materiálů je zatím ještě v plenkách. Není proto vyloučeno, že nové disky budou mít klidně ještě větší kapacitu a uložíme na ně 200 000krát více dat než na klasické DVD,“ dodal profesor Gu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám