Hlavní obsah

Miniaturní netbooky čeká revoluce, na baterii vydrží pracovat desítky hodin

Novinky, Miloslav Fišer

Levné a malé netbooky čeká podle Intelu naprostá revoluce. Díky nové platformě by měly vydržet pracovat při napájení na baterii desítky hodin. Pro srovnání současným modelům baterie stačí přibližně na pět hodin práce. Extrémně šetrné procesory v nových netboocích by přitom neměly být o nic pomalejší než současné modely.

Článek

Nová platforma od Intelu nese kódové označení Moorestown. Založena je na technologii Atom, která se nachází v současných netboocích. Na názorné ukázce demonstroval Anand Chandrasekher z Intelu více než desetinásobné snížení spotřeby energie ve stavu nečinnosti oproti Atomu.

Platforma Moorestown se skládá ze zařízení „systému na jednom čipu“ (SystemOnChip). Integruje v sobě nové 45nm procesorové jádro Intel Atom, řadič grafiky, videa a paměti a doprovodný vstupně-výstupní rozbočovač.

Údajně revoluční platformu bude doplňovat nová verze operačního systému Moblin, který je linuxovou náhražkou klasických Windows. Systém je krom nízké spotřeby optimalizován pro surfování po internetu, stejně jako pro práci s multimédii.

Uvedení Moorestownu plánuje Intel na rok 2010. V tom samém roce by se na trhu mohly objevit také první netbooky, které nabídnou monstrózní výdrž na baterie v řádu desítek hodin. Pokud ale podle vás není výdrž na baterie důležitá, možná vám přijde zajímavé řešení společnosti Nvidia, díky kterému by se miniaturní netbooky měly proměnit v takřka herní počítače.

Netbooky s výkonem dvoujádrových procesorů

Nízký výkon procesoru Intel Atom způsobil, že poměrně početná skupina zákazníků si malý počítač se srdcem Intel Atom nepořídila vůbec. Zachráncem se ukázala být Nvidia, která připravuje platformu ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl hledejte ve výkonu.

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace. Tím pádem je možné například přes program „Badaboom Media Convertor“ převádět video pro kapesní přehrávač nebo mobilní telefon bez dlouhého čekání.

Ion představen na veletrhu CES

První funkční prototyp počítače s procesorem Atom a čipovou sadou Nvidia se představil v Las Vegas na veletrhu CES mezi 8. a 11. lednem. Ukázka demonstrovala schopnosti zařízení o rozměrech 145 x 38 x 112mm včetně 2,5“ pevného disku. Jen optickou mechaniku je nutné připojit externě. Návštěvníci si mohli zahrát hru Call of Duty 4, podívat se na video s datovým tokem 25Mbit/s, tedy adekvátnímu Blu-ray diskům.

:. Počítač prezentovaný na CES 2009 se vešel do dlaně, uvnitř byl dokonce i pevný disk 2,5" a napájecí zdroj (DC-DC).

FOTO: mas, Novinky

Nvidia však nebude vyrábět základní desky nebo celá řešení. Bude pouze prodávat své řešení OEM výrobcům, kteří potom mohou (ale nemusí) využít všech výhod platformy Ion. Na těch také bude záležet, zda postaví Ion jako stolní minipočítač, či jako malý a lehký notebook. Pravděpodobně se dočkáme různých kreací na téma MacBook Air.

Nvidia v tomto směru prohlašuje, že její řešení bude jen o 50 dolarů nákladnější než původní komplet Intelu. Na internetu se taková informace setkala s výbuchy radosti, že každý prý rád připlatí. Bohužel nikdo už si neuvědomil, že Ion využívá paměti typu DDR3, navíc malé SO-DIMM moduly.

Co je to Nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižní početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vzniknul první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

To jsou další peníze navíc, které za takový počítač zaplatíte. Výsledný rozdíl proto dosáhne pravděpodobně spíš k 80 dolarům, tedy k nějakým 1700 Kč. Takové počítače s Atomem se potom dostávají na úroveň levných Core2 systémů, kterým nemohou výkonnostně za žádných okolností konkurovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám