Hlavní obsah

Kvůli hospodářské recesi klesnou výdaje na IT ve východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové firmy v zemích východní Evropy letos utrží o desetinu méně než loni. Podle odhadů analytické firmy Gartner klesnou výdaje na informační technologie v regionu na 133,9 miliardy dolarů v porovnání s loňskými 148,8 miliardy.

Foto: Novinky

Letošní pokles prodeje počítačů má být horší než v roce 2001 po splasknutí internetové bubliny.

Článek

Pokles je důsledkem celosvětové ekonomické krize. Podle analytika Gartneru Richarda Gordona podniky po celém světě snižují rozpočty a koncoví uživatelé přestávají utrácet. Proto má být patrný příklon k levnějším výrobkům a také prodlužování životnosti v současnosti používaných zařízení.

Letošní pokles má být horší než v roce 2001 po splasknutí internetové bubliny. Celosvětové výdaje podle Gartneru poklesnou o 3,8 procenta na 3,2 biliónu dolarů. Největší pokles, celkem o 14,9 procenta na 324 miliard USD, předpovídá firma oblasti počítačového hardwaru. Tento trh přitom ještě loni rostl o 2,8 procenta.

V západní Evropě prodeje PC stoupají

Navzdory finanční krizi hovoří únorová zpráva výzkumné společnosti Gartner o tom, že prodej osobních počítačů v západní Evropě se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil meziročně o 12 procent na 20,1 miliónu kusů. Zasloužila se o to silná poptávka po malých noteboocích.

Za celý loňský rok prodej počítačů v západní Evropě vzrostl o 17,2 procenta na 66 miliónů. Globální prodej počítačů zůstal loni odolný vůči finanční krizi a recesi. I na počítačovém trhu se však podle expertů začíná projevovat hluboký ekonomický útlum, který zasáhl poptávku spotřebitelů i firem.

"Kdyby nebylo mini-notebooků, vykázal by celkově západoevropský trh pokles. To nevěstí nic dobrého pro rok 2009, kdy by se měla ekonomická situace ještě zhoršit," řekl podle agentury Reuters analytik Gartner Ranjit Atwal. Notebooků se v posledním čtvrtletí prodalo celkem 2,5 miliónu.

Finanční krize nahrává počítačovým zločincům

Kybernetičtí zločinci vydělávají na obavách zákazníků tím, že jim nabízejí již dávno používanou možnost snadného zisku. Lidé jsou ochotní vkládat nebezpečný kód na webovou stránku, pokud jim podvodníci slíbí snadný výdělek. Lidé, kteří zoufale shánějí práci, se mohou dát nalákat i k tomu, aby pro podvodníky pracovali jako „prostředníci“ a pomáhali jim prát jejich zisky.

Tyto profese se maskují pod názvy jako „international sales representative“ nebo „shipping manager“. V souvislosti s ekonomickým poklesem přitom stále více lidí hledá na webu příležitost k výdělku, což tyto podvodné aktivity usnadňuje a způsobuje jejich nárůst. Jak se proti internetovým podvodníkům bránit se dozvíte ZDE.

Trhu osobních počítačů dominovala ve čtvrtém čtvrtletí americká Hewlett-Packard s podílem 23,2 procenta, následoval tchajwanský Acer s podílem 20,3 procenta. Ztratil americký Dell, jehož podíl činil 10,1 procenta. Nejvíce z poptávky po malých noteboocích profitovaly Asus a Toshiba s podíly 7,4 a 6,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám