Hlavní obsah

Češi mají nový superpočítač, stojí stejně jako luxusní rodinný dům

Novinky, Miloslav Fišer

Na první pohled skříň plná drátů, ale zdání klame. Nový nejvýkonnější český superpočítač je stejně drahý jako luxusně zařízený rodinný dům. Abyste dosáhli podobného výkonu, jaký má nový superpočítač, museli byste mít doma naráz zapojeno více než 500 slušně vybavených stolních počítačů. Proti novince jsou všechny další PC v republice jen dětské hračky.

Článek

Nejvýkonnější počítač v České republice se jmenuje Altix ICE 8200 a právě v těchto dnech jej spouštějí vědci ve Fyzikálním ústavu Akademie věd.

Superman mezi počítači dokáže spočítat až 4200 miliard operací za jedinou vteřinu. Pro ukázku, to, co dokáže nový superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Ve Fyzikálním ústavu Akademie věd by měl superpočítač Altix ICE 8200 skládat vzorce zcela nových materiálů, které zatím vůbec neexistují. Až pak laboratoř ověří, jestli by vzorce fungovaly i v praxi.

Foto: Archiv, Novinky

Superpočítač Jaguar

:. Nejvýkonnější superpočítače na světě zabírají klidně i celé budovy.

FOTO: Archiv

I když je Altix ICE 8200 nejvýkonnějším počítačem v ČR, na světové špičky je ještě krátký. Nejvýkonnější superpočítače světa totiž dokážou nahradit až 60 tisíc domácích stolních počítačů, nebo dokonce dva milióny laptopů.

Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace, nebo počítají pohyb vesmíru. Přesto podle vědců nedokážou ani ty nejrychlejší superpočítače minimálně do roku 2011 překonat výkon obyčejného lidského mozku.

Lidský mozek je výkonnější než superpočítače

Nejvýkonnější superpočítač na světě je stotisíckrát rychlejší než běžná domácí sestava. Ani tento superpočítač ale výkonem nestačí na průměrný lidský mozek. Prokázala to studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM.

Šéf ústavu Modha začal na výzkumu lidského mozku pracovat minulý rok, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů. Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače.

Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Superpočítače bude možné umístit do notebooků

Superpočítače, které se skládají z tisíců jednotlivých procesorů propojených kilometry měděných vodičů, by se jednoho dne mohly vejít do notebooku. Podle IBM to umožní objev známý jako Mach-Zehnderův elektrooptický modulátor, který převádí elektrické signály na pulsy světla.

Tento modulátor je stokrát až tisíckrát menší než dříve demonstrované zařízení tohoto druhu. Tím vytváří podmínky pro vývoj mnohých takových zařízení a postupně umožní integrovat na jediný čip celé optické směrovací sítě. Více se dozvíte zde.

Pro porovnání nejvýkonnější superpočítač současnosti má výkon jeden petaflops a zvládne 1105 biliónů operací za sekundu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám