Hlavní obsah

Nová virtuální helma promítne filmy s vůní i chutí

Novinky, Miloslav Fišer

Vědci ve Velké Británii vynalezli novou virtuální helmu, která zaměstná při sledování všech pět lidských smyslů. Přímo v helmě se navíc můžete přenést na Mars, nebo si užívat krásy africké přírody. Podle profesora Alana Chalmerse, který na vývoji helmy pracoval, by se helma v prodeji mohla objevit již za tři až pět let.

Foto: Profimedia.cz

Nová virtuální helma

Článek

Nové virtuální zařízení svým vzhledem připomíná obyčejnou bezpečnostní helmu pro motoristy. Větší proporce má helma pouze v oblasti průzoru, kde je umístěn velký displej.

Foto: Profimedia.cz

:. Vědci přezdívají helmu Virtual Cocoon. FOTO: Profimedia

Pod displejem jsou umístěny dvě trubičky. Jedna vede k nosu a obsahuje různé vůně. Druhou je potřeba vložit do úst, kde dokáže dávkovat všech pět základních chutí a libovolně je míchat.

Foto: Profimedia.cz

:. Díky výklopnému displeji by za pět let mohli lidé helmu běžně nosit na hlavně a promítat si filmy třeba v autobuse. FOTO: Profimedia

Podle představ tvůrců bude helma propojena speciální sondou s klasickým stolním počítačem. K tomu se pomocí satelitu dokáže připojit z kteréhokoliv místa na planetě.

Foto: Profimedia.cz

:. Podle expertů je jen otázkou času, než se podobná zařízení začnou běžně prodávat.

FOTO: Profimedia

Díky bezdrátovým technologiím bychom v ní mohli například hrát i akční videohry, které zaujmou všechny lidské smysly.

Za pět let budou taková zařízení podle osobních stránek profesora Alana Chalmerse úplně běžná a jejich cena se bude pohybovat v řádech desítek tisíc korun.

Konkurence nabízí virtuální brýle za čtyři tisíce

Vtáhnout uživatele do virtuálního světa chtěla společnost Vuzix se svým zařízením iWear AV310 už minulý rok. Brýle ale nedokážou přenášet chuť a čich. Podle představ výrobce ale zanechá iWear AV310 u uživatele ze sledování filmu stejný dojem, jaký by měl ze širokoúhlého 52palcového televizoru.

Kromě samotného iPodu a iPhonu jsou brýle kompatibilní s nejrůznějšími přenosnými DVD přehrávači. Připojíte je jednoduše pomocí nejrůznějších redukcí, které jsou součástí balení. Brýle jsou napájeny jednou tužkovou baterií, díky níž můžete sledovat dvojrozměrné i trojrozměrné video po dobu 11 hodin.

Foto: Novinky

iWear AV310

:. iWear AV310

FOTO: Novinky

Pomocí kabelu je do zařízení přenášen také zvuk. Sluchátka jsou pevně připevněna k nožičkám brýlí. Video ale není jediný formát, s kterým si novinka poradí. Pomocí brýlí můžete hrát i videohry, a to přímo na zařízení, nebo v on-line módu.

U síťových her využijete vestavěný mikrofon, který vám umožní komunikovat se soupeřem. Společnost Vizux si svůj výrobek cení na 250 USD, což je v přepočtu přibližně 4 100 korun. Pokud navíc s výrobkem nebudete spokojeni, můžete jej podle vyjádření výrobce do 30 dnů vrátit bez udání důvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám