Hlavní obsah

Hybridní video zrcadlovka bez zrcadla dokáže natáčet video ve Full HD rozlišení

Novinky, Miloslav Fišer

Panasonic uvedl na trh novou digitální zrcadlovku, která díky nové konstrukční technologii přišla o zrcadlo. I bez něj ale novinka nabídne množství funkcí, které bychom od profesionálního digitálního fotoaparátu nečekali. Příkladem může být možnost natáčení videí ve vysokém rozlišení Full HD. Lze tedy říci, že nový fotoaparát je první video zrcadlovka bez zrcadla na světě.

Článek

Nový model Panasonic DMC-GH1 spadá do krkolomné kategorie hybridní Full HD SLR. Kromě běžných fotografií, je totiž s touto zrcadlovkou možné natáčet videoklipy ve vysokém rozlišení Full HD 1080/24p nebo 720/60p ve formátu AVCHD, a to s Dolby Digital zvukem. Při nahrávání videosekvencí lze navíc používat kontinuální autofokus.

Video záznam v plném vysokém rozlišení Full HD je v případě modelu DMC-GH1 pořizován 12,1 Mpx vysokorychlostním snímačem Live MOS a procesorem Venus Engine HD, který je vybaven dvěma procesory pro rychlejší výpočty.

Nový snímač Live MOS by měl být schopen zachytávat fotografie s minimálním obrazovým šumem, a to i při vysokých hodnotách ISO. Fotografie je navíc možné pořizovat v poměru 4:3, 3:2 nebo 16:9.

Objektiv přímo na natáčení videa

Pro novou digitální zrcadlovku vyvinul Panasonic zcela nový objektiv, který je přímo určen pro natáčení videa.

:. Při natáčení videa ocení profesionálové možnost připojení kvalitního mikrofonu. Foto: Archiv

Objektiv s 10násobným zoomem, optickým stabilizátorem MEGA O.I.S. a 28mm širokoúhlým počátečním ohniskem, byl zkonstruován tak, aby dokázal i při natáčení videa potichu ostřit a přibližovat. Tento objektiv bude nabízen přímo v základním setu s fotoaparátem.

Všechny pořízené snímky i videa ukládá nová video zrcadlovka bez zrcadla na paměťové karty typu SD a SDHC. Ty je možné v české republice zakoupit s kapacitou až 32 GB. V zahraničí se dokonce před koncem loňského roku začaly prodávat karty s kapacitou 64 GB.

Vyfocené snímky a natočená videa je možné prohlížet na výklopném a otočném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten se naklání v horizontálním i vertikálním směru o 180° a nabídne rozlišení 460 000 bodů. K focení slouží také elektronický hledáček s rozlišením 1 440 000 bodů.

Zrcadlovka bez zrcadla

Panasonic Lumix DMC-GH1 je teprve druhým fotoaparátem této firmy, který je vybaven novým systémem Micro 4/3. Tento formát navazuje na velmi používaný standard digitálních fotoaparátů 4/3.

Oproti svému předchůdci nabídne systém Micro 4/3 přibližně o polovinu kratší vzdálenost mezi bajonetem objektivu a snímačem. Díky tomu dokáže zrcadlovka přenášet obraz bez použití hranolu a zrcadla.

:. Displej je možné natáčet v horizontálním i vertikálním směru o 180°. Foto: Archiv

Zajímavou funkcí fotoaparátu je rozpoznávání tváří. Díky tomu si zrcadlovka zapamatuje vyfocený obličej a při dalším focení dokáže automaticky nastavit priority ostření a barevného podání v nejlepší možné podobě.

Tuto funkci ocení nejen profesionální fotografové při focení známých lidí a modelek, ale také rodiny s dětmi při fotografování momentek. Podle Panasonicu je navíc digitální zrcadlovka vhodná i pro úplné začátečníky, protože dokáže pracovat v plně automatickém režimu.

Technické parametry

  • Model: Panasonic Lumix DMC GH1
  • Rozlišení senzoru: celkem 14 MPx, efektivních 12,1 MPx
  • Typ senzoru: 4 / 3 typ MOS (Live MOS senzor)
  • Citlivost ISO: 100 – 3200
  • Rychlost závěrky:  60 -1/4000 sec, bulb až 8 minut, X-sync 1/160
  • Vyvážení bílé: automatické, definované zdroje, ruční
  • Počet snímků v sérii: 7 RAW, JPEG bez omezení
  • Maximální velikosti fotografie: 4000 × 3000 (4:3); 4128 × 2752 (3:2); 4352 × 2448 (16:9); 2992 × 2992 (1:1)
  • Maximální velikost videa:  AVCHD: 1920 x 1080; Motion JPEG: 1280 x 720, 30sn./s
  • LCD monitor: třípalcový TFT LCD
  • Rozhraní: USB 2.0, HDMI, video výstup (NTSC / PAL), dálkové ovládání DMW-RSL1
  • Paměťové karty: SD, SDHC
  • Rozměry: 124 x 90 x 45 milimetrů
  • Hmotnost těla: 385 gramů

Oproti konkurenčním zařízením je díky technologii Micro 4/3 fotoaparát citelně menší. Při rozměrech 124 x 90 x 45 milimetrů váží samotné tělo pouhých 385 gramů. Cena novinky prozatím není známá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám