Hlavní obsah

Finanční krize poznamenala největší světový technologický veletrh Cebit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová hospodářská a finanční krize dolehla i na veletrh Cebit. Veletrh, který začne v Hannoveru v úterý a potrvá do neděle, letos musel snížit o pětinu výstavní plochu, má totiž o čtvrtinu méně vystavovatelů než loni. Účast vzdaly hlavně menší počítačové a telekomunikační firmy z Číny, Hongkongu, Tchaj-wanu nebo Jižní Koreje. Letos se tak v Německu představí 4300 společností.

Článek

"Vezmeme-li v úvahu nynější krizi, je 4300 vystavovatelů z celého světa úspěchem. Firmy, které úplně škrtly své rozpočty na marketing, nicméně tento rok v Hannoveru nebudou," řekl člen předsednictva veletrhu Ernst Raue.

Veletrh láká desetitisíce fanoušků počítačů a nových technologií, sám se nicméně chápe hlavně jako obchodní příležitost pro odbornou veřejnost, kde lze přímo na stáncích firem uzavírat obchodní dohody. Letos se soustředí na ekologické informační technologie, počítačovou bezpečnost a technologické nástroje pro firmy k optimalizaci nákladů.

V minulých letech patřily k vrcholům Cebitu digitální knihy. Mezitím ovšem "vyzrály" miniaturní notebooky bez CD mechaniky. Tyto nové typy hlavně lépe hospodaří s energií. Výrobcům je totiž jasné, že přežije jen ten, kdo nabídne přístroje, které vydrží co možná nejdéle bez napájení.

:.V minulých letech patřily k vrcholům Cebitu digitální knihy. Nyní se pozornost odvrací k miniaturním netbookům. foto: Sony

Důležitým tématem je ekologická šetrnost a co nejnižší energetická spotřeba. Například společnost Fujitsu-Siemens má představit první "nulawattové PC", které v klidu nespotřebovává žádnou energii.

Šetrný "eko-modus" nabízí přístroj, jenž podle výrobce AVM nahradí až osm oddělených přístrojů - telefon DSL modem, fax nebo záznamník. Přístroj Fritz!Box 7390 i má vlastní paměťovou kartu o velikosti dva gigabyty na fotografie, faxové nebo hlasové zprávy.

Navigace budou až 255krát rychlejší

Výrobce navigací Garmin slibuje ve svém nüvi 255 rychlejší satelitní lokaci a klade důraz na elegantní podobu výrobku. Představí se i nové, rychlejší a odolnější počítače, například Acer Aspire one D150, který váží 1,3 kilogramu, má procesor s taktovací frekvencí 1,66 gigahertzů a jeho baterie by měla vydržet až šest hodin.

K nejzajímavějším trendům pro domácnosti patří možnosti soukromých domácích sítí. Windows 7, které má na veletrhu představit Microsoft, a do prodeje se má dostat koncem roku, zjednodušuje zavedení soukromé sítě včetně společného domácího přístupu k hudbě a videím pro členy rodiny.

:. Jak se pracuje s novými Windows 7 od MicrosoftuAutor: Microsoft

Společnost Devolo z Cách zase ukáže, jak s pomocí jejího softwaru rozvést do každé místnosti domu či bytu hudbu z iPodu, internetového rádia, PC, nebo přehrávače.

Mnichovský Linguatec představí software Voice Pro 12, který je schopen dešifrovat 99 procent mluveného slova, což má ulehčit práci na počítači především při zadávání textů. Berlínská společnost O Software nabídne softwarový balíček PC Lifecycle, který podporuje přesun instalovaných programů a systémových nastavení z jednoho počítače na druhý, synchronizaci dvou počítačů a jisté vymazání dat.

Partnerem Cebitu je letos Kalifornie, do Hannoveru snad dorazí i tamní guvernér Arnold Schwarzenegger. Na akci se představí také internetové podniky ze Silicon Valley jako Yahoo! nebo YouTube a pořadatelé doufají, že si tyto firmy připoutají i do budoucna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám