Hlavní obsah

Cenový servis: Rok 2008 opět zlevnil počítače o polovinu

Novinky, Jiří Adámek, mif

Rok poznamenaný krizí i razantním poklesem kurzu dolaru pomohl počítačovému hardwaru k významným slevám. Ty nejvýraznější slevy a události jsme nyní shrnuli v našem vánočním speciálu.

Článek

Ačkoli se podle posledních měsíců tohoto roku mohlo zdát, že hardware si ve zlevňování dává časově neomezenou pauzu, statistiky hovoří jinak. V porovnání jednotlivých let ten letošní nijak výrazně nevybočuje - a může za to vcelku nepřekvapivě první polovina roku.

Hit roku: netbooky

Kromě výrazného zlevnění řady loňských novinek letošek přinesl i novinky vlastní. Velkým hitem "osmičkového" roku se staly netbooky, které si šmahem získaly i pozici bestselleru předvánočního trhu.

:. Jedním z nejoblíbenějších netbooků roku byl Aspire One od Aceru. Foto: Archiv

Na poslední chvíli se svým modelem přispěchali takřka všichni výrobci a týdny před koncem roku tak byly ve znamení lítého konkurenčního boje. Kdo by byl na konci předchozího roku řekl, že notebooky budou letos atakovat šestitisícovou hranici, když tehdy nejméně výkonné modely brousily 15tisícové hodnoty.

Sen stahovačů se stal skutečností

Výrazně nejrychleji letos zlevňovaly pevné disky. Zatímco v roce 2007 se meziročně mohly nejprodávanější modely pochlubit jen asi čtyřiceti až padesátiprocentními cenovými poklesy, letos například 1TB disk překonal i naše nejdivočejší představy. Začátkem roku se prodával za cenu okolo šesti sedmi tisíc, dnes se dá pohodlně pořídit do třech tisíc. A s trochou snahy jej například ve variantě od Samsungu seženete i za méně než dva a půl.

Elektronika je levnější díky dolaru i měnící se poptávce

Nejen prudce klesající kurz dolaru pomohl k nevídaným slevám i LCD monitorům. Padající ceny u nich byly především zásluhou mílovými kroky ubíhajícího technického pokroku. Ještě koncem roku 2006 byl náš Cenový servis plný 17palcových obrazovek v ceně okolo šesti tisíc, o rok později se za cenu jen o málo nižší prodávaly 19palcové modely a letos za tutéž cenu pohodlně nakoupíme kvalitní monitor s 22palcovou úhlopříčkou.

:. Ceny čtyřiadvacetipalcových monitorů jsou pod hranicí 10 000 korun. Foto: Archiv

Prodejcům klesají obraty, trh se pročišťuje

Stranou našeho zájmu ale nezůstaly ani komponenty. Například paměti se vyznamenaly dokonce podobně jako pevné disky. Začátkem tohoto roku se 1GB paměťové moduly prodávaly okolo pěti stovek, nyní jsou v obchodě k mání za dvě. Nehledě na to, že předloni nebyly výjimkou ani ceny na úrovni dvou tisíc.

Důsledek těchto prudkých cenových změn za přispění obavy kupujících z finanční krize je zřejmý - trh s hardwarem, na němž působí stovky až tisíce obchodníků o různé velikosti, se postupně pročišťuje. Obchodníci se spojují, někteří menší svůj byznys ukončují. Víc než v jiných oborech totiž v případě prodeje IT platí, že přežívají jen ti nesilnější. Letošek názorně ukázal, že neustále rostoucí křivka obratů je dlouhodobě neudržitelná. Zákazníci šetří, nakupují levnější hardware a maloobchodníci se musí flexibilně přizpůsobovat.

Vyhlídky na příští rok pro prodejce nejsou příliš pozitivní. Přesto - nebo možná právě proto - výrobci chrlí na trh nespočet novinek, kterými se spolu s obchodníky pokusí získat přízeň zákazníků. Ať už to jsou procesorové novinky z dílny AMD, výše zmíněné netbooky či vysoce výkonné grafiky. I přes veškeré jejich snahy je ovšem vysoce nepravděpodobné, že se obchodníkům letošní úrovně prodejů podaří trumfnout. Není to nicméně zcela vina "strašáka" krize - zákazníci jsou jednoduše zmlsaní a chtějí nakupovat stále levněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám