Hlavní obsah

Intel představil nový počítač, který se bude starat o důchodce a nemocné

Novinky, mif

Společnost Intel představila specializované zařízení pro lékaře a zdravotníky, kteří se věnují péči o chronicky nemocné pacienty. Zařízení s názvem Health Guide umožňuje lékařům monitorovat pacienta v jeho domácím prostředí a řídit potřebnou péči vzdáleně. Zároveň podporuje aktivnější zapojení pacientů do léčebného procesu.

Foto: Novinky

Health Guide je prvním produktem v nové kategorii osobních zdravotních systémů.

Článek

"Společnost Intel věnovala průzkumu potřeb pacientů i zdravotníků řadu let a nyní přistoupila k výrobě nové řady produktů, které umožní poskytování nemocniční péče přímo v domácím prostředí pacientů," uvedl Burns, viceprezident a generální ředitel divize Intel Digital Health Group.

"Health Guide také umožní lépe reagovat na potřeby stárnoucí populace a rostoucího podílu chronických onemocnění," dodává Burns. 

:. Snadné ovládání systému zajišťuje přehledný dotykový displej. Ten se ovládá pouhým dotekem prstu na monitoru. Foto: Archiv

Příkladem využití systému v praxi může být zahraniční společnost Advanced Warning Systems. Ta je poskytovatelem produktů a webových služeb v oblasti zdravotní péče. U pacientů monitoruje příznaky akutních kardiovaskulárních příhod, které mohou způsobit náhlé úmrtí.

V současné době studují američtí specialisté možnosti domácího zdravotního systému. První studie se zaměřují na prokázání zlepšení zdravotní péče při srdečním selhání, cukrovce, vysokém tlaku krve nebo chronické obstrukční plicní nemoci. 

Počítače pomáhají nemocným již dnes
Umělé robotické srdce
Na nemoci oběhového systému a srdce zemřou každoročně milióny lidí. Transplantace tohoto orgánu stále nepatří mezi často prováděné operace. Důvod je zřejmý – dárců není mnoho, operace je nákladná a stejně tak i pooperační léčba. Francouzští vědci to přes noc změnili. V říjnu ukázali prototyp umělého srdce, které se nápadně podobá tomu živému.  :. Schéma robotického srdce  Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Stojí 150 000 euro a může zachránit mnoho životů. Při jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.
Honda vyrobila robotické nohy
Cyklistické sedlo spojené kloubovými rámy s botami. Tak by se dalo zjednodušeně popsat mechanické chodítko, které představila japonská firma Honda.  :. BEZ KOMENTÁŘE: Japonské robotické nohy ulehčí život  Toto speciální zařízení, které pomáhá nadnášet tělesnou váhu a snižuje tlak na kolena, má podle svých tvůrců pomáhat lidem chodit a držet tělo v pohodlné pozici.
Ovládání počítače myšlenkou pro ochrnuté
Již od dob prvních dílů hvězdných válek lidé snili o ovládání nejrůznějších věcí pouhou myšlenkou. Netrvalo dlouho a na trhu se objevila společnost Emotiv, která prezentovala zařízení s názvem Epoc, které dovolí přenášet myšlenky do počítače nebo herní konzole.  :. Zařízení pro ovládání počítače pouhou myšlenkou. Zdroj: Archiv Tento elektronický přístroj působí nejen na první pohled jako futuristická helma. Ve skutečnosti se však jedná o velice citlivé zařízení, jež je obdařeno několika systematicky rozmístěnými čidly. Ta snímají mozkové pochody a pomocí bezdrátové technologie je předávají dále do počítače či herní konzole. Více informací o zařízení Emotiv Epoc naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám