Hlavní obsah

Na světě je nový superpočítač, který je stotisíckrát rychlejší než běžné PC

Počítač Jaguar amerického ministerstva energetiky překonal jako druhý v historii hranici 1000 biliónů operací za sekundu, tedy takzvaný petaflop. Jeho rychlost jen těsně zaostává za nejrychlejším počítačem světa zvaným Roadrunner, s nímž pracuje americká vláda, uvedla agentura DPA.

Foto: Archiv, Novinky

Superpočítač Jaguar

Článek

Jaguar, vyrobený společností Cray, dosahuje rychlosti 1059 biliónů operací za sekundu. Roadrunner, který jeho výrobce IBM představil letos v červnu, má rychlost 1105 biliónů operací za sekundu.

Oba jsou více než dvakrát rychlejší než superpočítač amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který je v pořadí nejrychlejších světových počítačů následuje. Americké ministerstvo energetiky využívá Jaguar pro výpočty související s výzkumem nových zdrojů energie.

Roadrunner je určen především k výzkumu v oblasti jaderných zbraní. Výkony nejrychlejších superpočítačů se za každých zhruba 11 let ztisícinásobí. Hranice jednoho teraflopu, tedy biliónu operací za sekundu, byla pokořena v roce 1996.

Výkon superpočítačů je nesrovnatelný s výkony obyčejných počítačů. Jaguar a Roadrunner jsou podle DPA přibližně stotisíckrát rychlejší než běžná PC.

I Češi mají svůj superpočítač

Nejvýkonnějším počítačem v České republice je stále Amálka, která pomáhá při výzkumu naší sluneční soustavy. Její výkon odpovídá 450 kancelářským stolním počítačům.

:. Superpočítač Amálka. Foto: Archiv

Početní výkon Amálky je 4,07 TFlops, což znamená, že superpočítač zvládne zpracovat 4,07 biliónu operací za vteřinu. Před dvěma lety byl přitom její výkon zhruba poloviční.

„Co Amálka zvládne vypočítat za jednu vteřinu, by na běžném stolním počítači trvalo odhadem devět hodin. Průměrná úloha, kterou Amálka řeší, jí odhadem trvá šest dní,“ řekli stavitelé Amálky.

Projekty pod palcem Amálky
MESSENGER NASA – tým z Ústavu fyziky atmosféry byl úřadem NASA vybrán ke spolupráci při projektu MESSENGER, zaměřeného na výzkum planety Merkur. Sonda MESSENGER nejprve absolvuje několik průletů kolem této planety, než se sérií gravitačních manévrů dostane na její oběžnou dráhu. K prvnímu průletu dojde na počátku roku 2008. Čeští vědci zaujali NASA svým 3D kinetickým modelem magnetosféry vyvinutým na superpočítači Amálka.
Návrat člověka na Měsíc - Amálka umožňuje provádění rozsáhlých numerických experimentů nezbytných k přípravě složitých projektů. Jedním z nich je například vyslání jedné až dvou družic projektu THEMIS na oběžnou dráhu Měsíce. Dalším projektem je vyslání americké družice Luisa rovněž na oběžnou dráhu Měsíce.
Sonda Cassini – při průletu kolem Saturnova měsíce Enceladus pozorovala sonda zajímavý jev. Z měsíce uniká do okolního prostředí značné množství vodní páry, která nad povrchem ionizuje a reaguje s okolním prostředím. Amálka umožňuje vývoj numerického modelu, který by pomohl tento zajímavý jev popsat a pozorování sondy vysvětlit.
Solar Orbiter – družice zaměřené na výzkum v dalekém vesmíru nelze kvůli dlouhé odezvě v přijetí povelu řídit v reálném čase. Amálka slouží k návrhu zařízení, které bude schopné předpovědět výjimečnou sluneční činnost a dát pak družici signál k aktivaci a rychlejšímu sběru dat. Naopak pokud bude v okolí klid, dostane sonda signál, aby sbírala dat méně a šetřila tak paměť družice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám