Hlavní obsah

Digitalizace: Vybíráme televizní kartu k počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítač nemusí být jen nudným kancelářským strojem nebo skříňkou ke hraní. Umí nahradit i televizi. Chytat můžeme přitom jak nové digitální, tak starší analogové vysílání. Ceny televizních tunerů, které rozšiřují možnosti osobních počítačů, klesly na cenová dna. Televizi v počítači už můžete mít za několik stokorun. Stačí koupit příslušný tuner a z PC je rázem další TV přijímač.

Foto: Profimedia.cz

TV tunery rozlišujeme na externí a interní. Dále pak na analogové a digitální.

Článek

Televizní tunery dělíme podle typu přijímaného signálu na analogové, digitální nebo kombinované. Protože v České republice analogové vysílání pomalu končí, doporučujeme investovat raději do univerzálnějšího „komba“, nebo přímo do čisté digi-verze. Ceny všech druhů přístrojů jsou velmi podobné a průměrně se pohybují kolem jednoho tisíce korun.

TV tunery dále rozlišujeme na externí a interní. Interní najdou domov jen ve stolním počítači (musíte mít pro něj volný PCI, případně PCI-E slot). Externí se uchytí i v noteboocích. Jejich hlavní výhodou je snadná instalace – zařízení pouze zasunete do USB 2.0 rozhraní, případně PCMCIA nebo ExpressCard, nainstalujete ovladače, připojíte anténu a už můžete ladit stanice.

Na počítač s dálkovým ovladačem
Genius Remote 300
Pokud vás již unavuje shromažďovat na stole v obývací místnosti dálková ovládání televize, videa, DVD a hifi věže, můžete si pořídit jediný ovladač, se kterým je možné ovládat i počítač. Zařízení Genius Remote 300 pořídíte za cenu okolo 500 Kč.   Jde o plně konfigurovatelné dálkové ovládání s celkem 50 tlačítky, které jednoduše přizpůsobíte až třem domácím HiFi přístrojům, přitom však nabízí funkce pro snadné ovládání Media Center funkcí ve Windows Vista Home Premium a Windows Vista Ultimate.
Logitech Harmony Remote 555
Harmony Remote je oblíbená řada luxusních dálkových ovladačů od Logitechu. Základní model Remote 555 koupíte za cenu okolo 1600 korun, což je suma trojnásobně vyšší, než kterou zaplatíte za konkurenci od Geniusu. Jde o plně konfigurovatelné dálkové ovládání s celkem 50 tlačítky, vlastním informativním LCD displejem, infračidlem a komunikací s počítačem přes USB. Za pomoci připojení k internetu a spolupráce ovladače s počítačem jej můžete pohodlně konfigurovat z internetového prohlížeče. :. Dálkový ovladač Logitech Harmony Remote 555. Foto: Archiv

Nepsaným standardem TV tunerů je příjem rádia. Hodí se také podpora českého teletextu a možnost připojení videokamery. S teletextem a českými znaky ovšem řada přístrojů bojuje. Někdy mohou pomoci novější ovladače. Kapitolu samu pro sebe tvoří tunery satelitní.

Ty přijímají hlavně nezakódovaný, často nezáživný obsah. Pokud byste si chtěli v počítači užívat lepších placených kanálů, pak byste museli přijímač vybavit vhodnými dekódovacími kartami. Levné satelitní karty ale pro tyto dekodéry nemají místo.

Jaký počítač potřebuji pro televizní kartu

Aby počítač nestávkoval v době, kdy nahráváme právě běžící program a dalo se s ním solidně pracovat, musí obsahovat vhodný hardware. Doporučujeme dvoujádrový mikroprocesor a nejméně 1024 MB operační paměti (pro operační systém Windows Vista dvojnásobek).

Pokud se chystáte pravidelně zaznamenávat oblíbené seriály, pak potřebujete i dostatek místa na disku. Dnes doslova za pár peněz seženeme 500GB macka (interní stojí asi 1500 korun, externí o pětistovku více), s místem by tak neměl být problém. Ke slovu se určitě dostanou i DVD, nebo dokonce Blu-ray vypalovačky pro občasné „vyprázdnění“ harddisků.

Na počítači samozřejmě nemusíme v jednu chvíli sledovat pouze televizi. Její okno můžeme zmenšit a brouzdat třeba internetem, nebo se probírat dokumenty. Silnější PC železo utáhne zároveň s TV vysíláním i některé hry.

Leadtek WinFast DTV2000 H (1300 Kč)

Leadtek je dobře známým výrobcem televizních tunerů. Jeho tunery časem pomalu dozrávají. DTV2000 je jedním z nich. Kromě příjmu analogového a digitálního signálu dokáže zaznamenávat video do HDTV rozlišení. Video z externího zdroje lze připojit přes S-Video. Ke kartě dostanete i jednoduché dálkové ovládání.

Klady: přijatelná cena a výbava

Zápory: výrobek není z nejnovějších

Pinnacle PCTV TO GO Wireless (1700 Kč)

Unikátní tuner, který umí poslat televizní signál přes síť do více počítačů. Zařízení dokáže vysílat na více počítačů najednou, ovšem ten samý obraz. Nelze tedy paralelně sledovat přes síť dva jiné pořady. To určuje pouze jediný tuner v zařízení. Sledování obrazu z PCTV se neomezuje pouze na domácí lokální síť. V případě, že jste připojeni slušnou linkou k internetu, můžete dálkově sledovat televizní pořady běžící doma.

:. Pinnacle PCTV To Go Wireless. Foto: Archiv

Klady: TV dostaneme jedním zařízením do více počítačů

Zápory: HiTech hračka, kterou využije jen málokdo

AVer TV Hybrid HX (1700 Kč)

Klasický zástupce externího tuneru pro přenosné počítače. Výhodou tohoto kousku nejsou jen kompaktní rozměry, ale také možnost příjmu analogového a digitálního vysílání (DVB-T). Kromě televize můžeme poslouchat i rádio. Do Volaru se dokonce vešla i rozhraní pro video-in pro nahrávání videí z vlastní zdrojů. Díky dodané programové výbavě můžete nahrávky ukládat do formátů MPEG 1, 2 a 4.

:. AVer TV Hybrid HX. Foto: Archiv

Klady: malé rozměry, mnoho funkcí

Zápory: někdy déle hledá signál, pomůže lepší anténa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám