Hlavní obsah

Vybavte domácnost technikou pro sledování videa ve vysokém rozlišení

Co všechno potřebujete pro sledování obrazu s vysokým rozlišením? A co je to HD film? V následujících řádkách na to odpovíme. Chcete vidět ve filmu i ty nejmenší podrobnosti - špatně zamaskované vrásky herců, každé písmenko na papírech položených na stole? Pak musíte být vybaveni televizí nebo monitorem, který je označen logem HD ready.

Článek

Monitor s označením HD ready má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. Oproti tomu standard full HD nabídne dokonce 1920 x 1080 pixelů. To nám klasická analogová televize neposkytne. Musíme sáhnout po plochých plazmových nebo LCD obrazovkách. V další řadě potřebujeme přijímat také signál v HD kvalitě.

Z DVD kotoučů ale ploché HD ready a full HD panely nenakrmíme obrazem s vysokým rozlišením. Kapacita dévédéček je pro HD nahrávky nedostatečná. Místo DVD se proto na trhu objevily Blu-ray a HD DVD média.

Ta nabízejí mnohem vyšší obsah pro data (asi desetkrát více) a mohou tak pojmout více obrazových informací. Oba formáty pro filmy s vysokým rozlišením mezi sebou sváděly lítý boj. Nakonec vyhrál standard Bluray a médiu se tak do domácností rázem otevřela široká cesta.

Disky Blu-ray ve zkratce
V ČR až loni
Blu-ray disky se na tuzemský trh dostaly teprve loni. Češi o ně zatím nejeví příliš velký zájem. Co brání větší poptávce po filmech na kotoučích nové generace? Hlavně jejich cena, která je ve srovnání se zhola stejnými tituly nahranými na DVD mnohem vyšší. Dejme si příklad: film 10 000 př. n. l. seženete na DVD za 372 korun, zatímco jeho Blu-ray verze stojí více než dvakrát tolik.  Uživatele také matou výrazné cenové rozdíly mezi jednotlivými typy Blu-ray přehrávačů, které stojí od sedmi tisíc korun po více než trojnásobek. V neposlední řadě mohou být starší přehrávače nekompatibilní s některými novějšími typy Blu-ray disků. Na Blu-ray trhu proto panuje poměrně nepřehledný chaos. To vše ve spojení s vysokou cenou kotoučů brání většímu rozšíření tohoto standardu.
Kam spěje Blu-ray?
DVD trvalo dlouhých jedenáct let, než se výrazně rozšířil. Blu-ray standard by na tom mohl být podobně. My se ale obáváme, že už za několik let by z tohoto formátu mohla být mrtvá vývojová větev. Internet stále zrychluje a lidé by si mohli v nedaleké budoucnosti stahovat ze sítě filmy už ve vysokém rozlišení. Bude to rychlejší, pohodlnější, levnější (nebudeme platit za média), a hlavně ekologičtější.
Blu-ray v počítači
Vyvést HD film z počítače na plochou obrazovku není těžké. Hodí se k tomu za prvé moderní grafická karta s podporou přehrávání HD DVD nebo Blu-ray disků. Ta musí obsahovat obrazový výstup DVI s podporou HDCP (technologie pro ochranu digitálního obsahu) nebo rovnou HDMI konektor, přes který je možné jedním kabelem dostat do televize kromě obrazu i zvuk.  Na plochou HD obrazovku pak můžeme posílat libovolný film ve vysokém rozlišení. Abychom nezůstávali jen v rovině teorie, tak si ukážeme hned dva takové produkty. Za druhé bychom měli mít v počítači Bluray mechaniku pro čtení (a případně zápis) kotoučů nové generace.

AMD versus nVidia: Blu-ray do počítače

Grafiky Radeon 3870 z podobné výkonové a cenové kategorie jako konkurenční GeForce 9600Gt mají nespornou výhodu. Kromě akcelerace videa ve vysokém rozlišení a přijatelného herního výkonu obsahují vlastní audio čip.

:. ATI Radeon HD 3870. Foto: Archiv

Do ploché HD televize pak můžeme vést z karty obrazový i zvukový signál přes jediný HDMI kabel. Grafika podporuje rozhraní DirectX 10.1, ve kterém jsou programovány nejnovější hry.

Grafické karty osazené čipy GeForce 9600GT patří k poměrně levným výrobkům, které nabízejí dostatečný výkon pro nové počítačové hry. Mimo toho zvládají také akcelerovat (zpracovávat) obrazový signál o vysokém rozlišení a ulehčují tak v práci hlavnímu procesoru.

:. nVidia 9600 GT. Foto: Archiv

I silné počítače se mohou při přehrávání filmů z Blu-ray disků „zadusit“. Grafiky s podporou HD akcelerace jsou proto nezbytnou součástí multimediálních sestav, které fungují jako přehrávače Blu-ray kotoučů.

Blu-ray mechanika LG GGW-H20L

Do počítače musíme filmy s vysokým rozlišením nějak dostat. Nejlépe díky Blu-ray mechanikám, jejichž cena se v poslední době výrazně snížila. Model od LG umí číst i CD, DVD, a dokonce HD DVD kotouče, které pomalu mizí z trhu. Přístroj dokáže na Blu-ray média také zapisovat, a to až čtyřnásobnou rychlostí (18 MB/s). Je tak vhodný i pro zálohování multimediálních dat.

  • Klady: mnoho podporovaných formátů
  • Zápory: Blu-ray disky nejsou levné. Zálohování se tak prodraží.
  • Cena: 5400 Kč

:. LG GGW-H20L. Foto: Archiv

Externí mechanika Lite-On DX-4O1S-02C

Za čtyři tisíce můžete dokonce váš notebook vybavit moderní Blu-ray mechanikou. Mechanika Lite-On vám dovolí zapisovat i číst vysokokapacitní média. Samozřejmostí je podpora čtení i zápisu na tradiční CD a DVD nosiče. Stejně jako interní mechanika si tento model poradí se záznamem na modré kotouče čtyřnásobnou rychlostí.

  • Klady: přijatelná cena, s mechanikou můžete pracovat i na cestách
  • Zápory: plastové tělo nepůsobí příliš bytelně
  • Cena: 4200 Kč

:. Lite-On DX-4O1S-02C. Zdroj: Archiv

Stolní přehrávač Samsung BD-P1500

Jeden z nejlevnějších přehrávačů Blu-ray disků na trhu. Výrobce nezapomněl ani na podporu starších DVD a CD kotoučů. Přehrávač umí uměle navyšovat rozlišení u běžných DVD. Obrazový výstup s vysokým rozlišením je možné spolu se zvukem vést přes HDMI konektor. K dispozici je také S-Video, komponentní a kompozitní výstup. Kvalita obrazového výstupu z Blu-ray disků by mohla být ještě lepší.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: přehrávač nepodporuje nový formát Blu-ray (Profil 2.0)
  • Cena: 7100 Kč

:. Samsung BD-P1500. Foto: Archiv

Sony PlayStation 3 (80GB HDD)

Stolní konzola, kterou mnozí uživatelé nepoužívají jen ke spouštění gamesek, ale také k přehrávání Blu-ray kotoučů. PlayStation 3 je mnohem výkonnější než samostatný Blu-ray přehrávač. Nabízí také více funkcí a dá se snadněji a účinněji aktualizovat. V dané cenové kategorii jednoduše neseženeme lepší Blu-ray zařízení. Model s 80GB diskem už není zpětně kompatibilní s hrami pro PlayStation 2.

  • Klady: vysoký výkon, variabilita
  • Zápory: nekompatibilita s PS2
  • Cena: 10 500 Kč

:. Sony PlayStation 3foto: Sony

Reklama

Související témata:

Související články

Co bylo kdysi: Jak dlouho se točí DVD

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší...

Výběr článků

Načítám