Hlavní obsah

Dálkový ovladač mozku, počítač ovládne myšlenka

Máte občas chuť někoho „přepnout“ na jiný program podobně jako televizi dálkovým ovladačem? Vědci z Arizonské státní univerzity právě pracují na technologii, která to jednou dovolí. Vyvíjejí zařízení, která vysílají ultrazvukové vlny. Ty ovlivňují chování nervových spojů v mozku.

Článek

Novinka možná z nepříliš daleké budoucnosti se podle lékařů může uplatnit v medicíně, například při léčbě Allzheimerovy choroby. Vědci dokonce uvažují o jejím použití v budoucích videohrách nebo dokonce při implantaci cizích vzpomínek.

Budoucnost: počítač bude ovládat myšlenka

Již od dob prvních dílů hvězdných válek lidé snili o ovládání nejrůznějších věcí pouhou myšlenkou. Netrvalo dlouho a na trhu se objevila společnost Emotiv, která prezentovala zařízení s názvem Epoc, které dovolí přenášet myšlenky do počítače nebo herní konzole.

:. Zařízení pro ovládání počítače myšlenkou Foto: archiv

Tento elektronický přístroj působí nejen na první pohled jako futuristická helma. Ve skutečnosti se však jedná o velice citlivé zařízení, jež je obdařeno několika systematicky rozmístěnými čidly.

Ta snímají mozkové pochody a pomocí bezdrátové technologie je předávají dále do počítače či herní konzole. Více informací o zařízení Emotiv Epoc naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Co bylo kdysi: Jak dlouho se točí DVD

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší...

Výběr článků

Načítám