Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Historie Blu-ray disků

Počátek Blu-ray disků (BD) se začal psát v roce 2000. Tehdy se na výstavě CEATEC představily jejich prototypy. BD začaly propagovat společnosti Philips a Sony. O dva roky později byla Blu-ray média uznána jako oficiální standard, který měl nahradit DVD kotouče.

Článek

Vůbec prvním přehrávačem BD placek se stal v roce 2003 model Sony BDZ-S77. Prodával se pouze v Japonsku a stál 3800 dolarů.

Nicméně Hollywoodu se média zpočátku nelíbila. Neměla totiž dobrou protikopírovací ochranu. Tu vymyslelo později sdružení AACS LA.

Hackeři ji ale brzy po uvedení na trh prolomili a Blu-ray disky se dnes vesele kopírují. Na trhu je už více než 1300 různých Blu-ray titulů.

Stále více Čechů bude v následujících letech místo DVD přehrávačů kupovat přístroje umožňující přehrávání filmů v moderním formátu s vysokým rozlišením Blu-ray.

Podle odhadu asociace Blu-ray forum.cz bude mít v roce 2012 přehrávače Blu-ray již skoro polovina českých domácností.

Formát Blu-ray byl na český trh uveden teprve loni a prodej těchto přehrávačů podle předpovědi odborníků půjde výrazně nahoru díky poklesu cen i rozšiřování nabídky filmových titulů na Blu-ray nosičích. Více se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows mají kritickou chybu zabezpečení

Společnost Microsoft vydala výjimečnou bezpečnostní aktualizaci operačního systému Windows, která má uživatele ochránit před infikováním počítače viry, červy...

Výběr článků

Načítám