Hlavní obsah

Invex: Nové technologie zjednoduší život postiženým lidem

Novinky, mif

V těchto dnech si mohou lidé na veletrhu Invex v Brně prohlédnout nejzajímavější počítačové novinky z celého světa. Návštěvníci však mohli vidět také navigační slepeckou hůl, kterou vymysleli studenti Vysokého učení technického v Brně v rámci mezinárodní soutěže Imagine Cup před dvěma lety.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nápadu slepecké hole se ujala společnost webProgress, která ji v zázemí Microsoft Inovačního Centra rozvinula do skutečného podnikatelského záměru.

Microsoft Inovační Centrum funguje od února letošního roku a prezentace na Invexu tak ukazuje první výsledky tohoto společného firemního inkubátoru, jednoho z nejprogresivnějších technologických inovačních center v České republice.

„Úspěšný projekt slepecké hole ze soutěže Imagine Cup nás zaujal natolik, že jsme oslovili jeho tvůrce s nabídkou jejich nápad rozvinout až do skutečného podnikatelského záměru," přibližuje vývoj inovativního studentského projektu Vlastimil Sapák, jednatel společnosti webProgress.

„Díky podpoře inovačního centra jsme byli schopni dosáhnout již finální fáze vývoje funkčního prototypu. Expozice na Invexu je důkazem toho, jak firemní inkubátory a spojení se silnými partnery pomáhá rozvoji nápadů, které by jinak zůstaly bez povšimnutí,” dodal Sapák.

Neméně zajímavý je také unikátní projekt P3, přezdívaný systémem "tří mozků". Systém se totiž soustředí na tři základní prvky - domácnost, vozidlo a mobilní zařízení (telefon nebo kapesní počítač).

Ovládejte celý byt z televizní obrazovky

Svým zaměřením je projekt P3B určen pro všechny uživatele, kteří nevyužívají výhod moderních technologií z důvodu jejich často složitého ovládání a vzájemné nekompatibility, i když by jim právě tyto technologie mohly výrazně ulehčit a zpříjemnit život.

Projekt P3B nepřináší technologie nové, ale ergonomicky provazuje technologie stávající. Cílem projektu je ovládání všech typů televizí, přehrávání hudby a filmů, práce s digitální fotografií, on-line komunikace, tedy chatu a skypu, e-mailu, sms, internetového prohlížeče, e-shopu, domácích spotřebičů a zabezpečovacího systému z jednoho místa - z televizní obrazovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám