Hlavní obsah

Jak docílit výkonnějšího počítače - snadno a levně

Nový počítač dnes můžete koupit za cenu pod pět tisíc korun. Zároveň vám ukážeme, jak jej později, až jeho výkon nebude dostačovat, dále rozšířit tak, aby se stal multimediálním centrem celé domácnosti. Život bez počítače je v roce 2008 podobně nepředstavitelný jako existence bez televize. Naštěstí si díky klesajícím cenám může nové pécéčko koupit snad každý.

Článek

Díky příjemným cenám hardwaru můžeme v dnešní době sestavit počítač do pěti tisíc korun v nesčetném množství nejrůznějších kombinací. V ukázkové sestavě jsme použili skříň Eurocase s 350W zdrojem. Zdroj bude stačit i výkonnějšímu systému, který postavíme vzápětí.

Použili jsme základní desku výrobce Gigabyte, která pracuje s levnou, ale přitom stále kvalitní čipovou sadu nForce 430 s vlastním grafickým jádrem. Operační paměti nemáme v počítači příliš mnoho. Jestliže bychom jej osadili operačním systémem Windows XP, bude jeho 1024 MB RAM zcela dostačujících.

:. S výkonnou grafikou se musíte u levného počítače rozloučit. Postačit musí integrovaný grafický čip. Zdroj: Archiv

Data ukládáme na 250GB pevný disk od Samsungu, který na trhu patří mezi jedny z nejlevnějších, ne však nejhorších. Pro čtení DVD kotoučů jsme sáhli po řešení od LG.

Pro koho je levná sestava určena

Sestavený počítač samozřejmě nepatří mezi nejvýkonnější. Jeho výpočetní síla je ale dostatečná pro brouzdání internetem nebo pro práci s kancelářskými balíky (Microsoft Office, OpenOffice.org).

Sestava není vybavena operačním systémem ani monitorem. V prvním případě můžeme vybírat mezi zdarma dostupnou linuxovou distribucí nebo Windows XP (OEM verze za 1700 korun), který bude bližší nezkušeným uživatelům.

:. Starší Windows XP jsou levnější než nové Visty. U superlevného počítače však dobře poslouží. foto: Microsoft

Z monitorů pro nejlevnější počítače doporučíme jakýkoli z dostupných 17palcových plochých displejů. Jejich cena startuje na 3000 korunách. Pokud opravdu nemáte peníze nazbyt, zavítejte do některého z bazarů. Klasické 15" a 17" monitory tam seženete za několik stokorun.

Superlevná počítačová sestava
Eurocase ML54101000 Kč
Gigabyte M61PME900 Kč
AMD Sempron LE-1150EE600 Kč
RAM 1024 DDRII 800MHz400 Kč
Samsung HD250HJ 250GB1000 Kč
LG GDR-H30N300 Kč
Celková cena počítače4200 Kč

A když levná sestava nestačí? Zvýšíme její výkon

Superlevnou sestavu můžeme snadno vylepšit, a několikanásobně tak zvýšit její výkon. Návod je vhodný také pro majitele starších počítačů, kteří už nejsou spokojeni s jejich výkonem.

Otázkou ale zůstává, zda se vyplatí starého veterána nějak ladit a vylepšovat. Problémy bývají v základní desce, kterou bývá nutné vyměnit, abychom mohli použít nový procesor a ve zdroji, který nemusí stačit energetickým nárokům nových součástek. Tyto potíže se ale superlevné sestavy netýkají. Její zdroj i základní deska byly dimenzovány dostatečně.

:. Variabilita počítače dovolí v budoucnu vyměnit takřka jakoukoliv součástku za výkonnější. Zdroj: Archiv

Tuning počítače spočívá ve výměně mikroprocesoru za výkonnější model, přidání dalšího disku, výměně DVD mechaniky za Blu-ray jednotku pro přehrávání filmů ve vysokém rozlišení, zvýšení kapacity paměti na 2 GB. Nahradíme také grafickou kartu a operační systém.

Z dříve pomalého počítače se tímto zásahem stává poměrně rychlý stroj, který je vhodný dokonce pro hraní nejnovějších 3D gamesek a přehrávání filmů ve vysokém rozlišení. Sestava si bude bezchybně rozumět také se všemi požadavky operačního systému Windows Vista.

Jak udělat ze superlevné sestavy výkonný počítač
Původní komponentyNové komponentyCenový rozdíl
SempronAthlon 64 X2 5000+1400 Kč
HDD 250 GBHDD 500 GB1500 Kč
DVD mechanikaBlu-ray mechanika2700 Kč
Paměť 1024 MB2048 MB DDR II400 Kč
Integroaná grafikaGeForce 8800 GT3100 Kč
Windows XPWindows Vista HP2200 Kč
Celková cena počítače11 300 Kč

Rychlá grafická karta

Použitá integrovaná grafika, kterou jsme zakoupili do superlevné sestavy spolu se základní deskou, je dobrá leda tak na surfování po internetu nebo na kancelářskou práci. Kdybychom si chtěli na počítači zahrát, svým výkonem by nestačila. Není nic jednoduššího než dokoupit model s výborným výkonem a do sestavy jej přidat. Bohužel, grafické karty nejsou právě nejlevnějšími součástkami.

Přidali jsmeAsus EN8800GT (GeForce 8800 GT)
Cena3100 Kč
Obtížnost instalacemalá

Nový procesor

Síla dvoujádrového procesoru je vždy znát. Hlavně ve srovnání s málo výkonným Sempronem. Základní deska nám navíc dovoluje čip po čase opět vyměnit za výkonnější. Počítač proto jen tak nezestárne. Athlony jsou dnes dostupné za pár peněz. Bylo by hříchem toho nevyužít a nedat počítači nové virtuální svaly. (S výměnou procesoru u staršího počítače je bohužel téměř vždy spojena i výměna základní desky. To celou operaci výrazně zdražuje.)

Přidali jsmeAMD Athlon 64 X2 5000+ EE
Cena1400 Kč
Obtížnost instalacemalá až střední

Více paměti

Nejjednodušeji se počítače vylepšují pouhým přidáním paměti. Čím více jí je, tím lépe. Programy se spouštějí rychleji, pevný disk nebude tak často slyšet a přistihnete jej méně často při práci. Majitelé Windows Vista by „ramky“ nikdy neměli mít méně než dva gigabyty. Pokud nevíte, jakou paměť dokoupit, použijte diagnostický nástroj CPU-Z (cpuid.com).

Přidali jsmeKingston 1024 MB DDR II
Cena400 Kč
Obtížnost instalacemalá

Více místa

Prostor pro data dojde na 200GB pevném disku poměrně rychle. Brzy budete stát před rozhodnutím co smazat nebo zálohovat na externí médium (DVD kotouč, externí disk atd.). Doplnit počítač o další disk proto nikdy není zbytečné. Jednu jednotku pak můžete používat pro zálohování důležitých dat. Budete tak více chráněni před případným hardwarovým selháním. Nezapomeňte ponechat mezi dvěma disky v počítači prostor. Budou se pak lépe chladit.

Přidali jsmeSeagate Barracuda 500 GB
Cena1500 Kč
Obtížnost instalacemalá

Moderní mechanika

Válka formátů HD-DVD a Blu-ray, které chtěly přinést na obrazovky video ve vysokém rozlišení, skončila. Blu-ray se stal jasným vítězem. Při současných cenách moderních mechanik, které se pohybují pod 3000 korunami, už není třeba váhat s jejich nákupem. DVD bude brzy zapomenuto. Počítač navíc můžeme spojit s HD televizí a vychutnat si kvalitu filmů na Blu-ray kotoučích na velké obrazovce.

Přidali jsmeLiteON DH-401S
Cena2700 Kč
Obtížnost instalacemalá

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám