Hlavní obsah

Mobily a notebooky brzy budou měnit svůj tvar a nabíjet se vzduchem

Novinky, mif

Vědci v současnosti zkoumají, jakým způsobem milióny miniaturních mikrorobotů nazývaných catomy vytvářejí materiály měnící tvar. Pokud by se takový materiál použil k výrobě počítačové skříně, displeje a klávesnice u počítače, umožnila by tato technologie přizpůsobit fyzický tvar zařízení konkrétnímu způsobu užívání.

Článek

Díky miliónům miniaturních mikrobů by například mohl mobilní počítač při transportu v kapse být zcela maličký, při telefonování změnit tvar ve sluchátko a naopak pro procházení internetu či sledování filmu se zvětšit, narovnat a rozšířit o klávesnici.

Tento výzkum popsal Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel v rámci své úvodní řeči závěrečného dne konference Intel Developer Forum v San Franciscu: „Vytvoření takovéto technologie je velice složité, přesto dosahujeme stabilního pokroku.“

Poprvé předvedl výsledky nové technologie pro výrobu miniaturních křemíkových polokoulí pomocí fotolitografie - procesu, kterým se v současnosti vyrábějí křemíkové čipy. Ta představuje jeden ze základních kamenů pro vývoj funkčních catomů a v budoucnosti umožní spojení nezbytných výpočetních a mechanických součástí do jednoho miniaturního funkčního celku, menšího než jeden milimetr.

Bezdrátové napájení místo síťových kabelů

Představte si, že sedíte na letišti nebo v konferenční místnosti se svým přenosným počítačem a aniž byste notebook připojovali do zásuvky, baterie se nabíjí.

Vědci pracují na technologii Wireless Resonant Energy Link (WREL), založené na základě principů navržených fyziky z Massachusetts Institute of Technology (MIT). Rattner demonstroval možnost bezdrátově napájet 60wattovou žárovku - což je větší výkon, než je pro běžný notebook třeba.

Kouzlo technologie WREL spočívá ve schopnosti přenášet bezpečně a efektivně bezdrátově elektrickou energii. Technologie využívá vzájemně vázané rezonátory – jde o princip velmi podobný tomu, kdy trénovaný pěvec dokáže silou svého hlasu roztříštit skleněnou tabuli.

Pokud přijímá přirozenou frekvenci rezonátoru, je energie absorbována efektivně - stejně jako sklo na svém přirozeném kmitočtu absorbuje akustickou energii. Využitím této technologie například u přenosných počítačů lze dobíjet baterie při přiblížení na vzdálenost několika desítek centimetrů od vysílacího rezonátoru.

Ještě je sice třeba vyřešit celou řadu technických problémů, ale vědci věří, že najdou způsob, jak se zcela zbavit napájecích kabelů a nabídnout uživatelům bezdrátové napájení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám