Hlavní obsah

Test: největší pevné disky do každého počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrátili jste se z dovolené a zjistili, že nemáte v počítači dost místa pro nové filmy a fotky? Netrapte se mazáním starých souborů. Není třeba. Naopak, udělejte z počítače ještě větší multimediální knihovnu, než je dnes.

Článek

Počet pevných disků s kapacitou 1 000 gigabytů, tedy jednoho terabyte, utěšeně roste, zatímco jejich ceny neúprosně klesají. Nejlevnější už stojí kolem 3 200 korun.

Pokud je porovnáme s loňskými modely, pak zjistíme, že rok stará úložiště byla nejen pomalejší než ta současná, měla větší spotřebu, ale také že se prodávala za více než dvakrát tolik.

Čtyři disky pro každého

Blíže jsme se podívali na disky čtyř různých výrobců. Jejich přístupové doby k datům v zásadě odpovídají papírovým parametrům a jsou tak přibližně shodné. Rozdíly najdeme jinde. Nejlepší zařízení totiž umí zapsat kolem 90 MB dat za sekundu, nejhorší jsou pomalejší o třetinu.

Mezi velmi rychlé patří Samsung Spinpoint F1. Tyto výrobky jsou opravdovými závoďáky. Nejpomalejší se ukázaly harddisky Western Digital ze „zelené“ edice Green Power. Ale neznamená to, že by byly špatné. V žádném případě. Spíš jsou určeny pro jinou kategorii uživatelů.

:. Pevný disk Western Digitalfoto: Western Digital

Tyto takzvaně zelené disky pracují s plotnami, které se „inteligentně“ otáčejí nižšími rychlostmi (od 5 400 do 7 200 otáček ze minutu). To samsungova F1 si to sviští neustále víceméně konstantními 7 200 ot. za minutu a její rychlosti nekolísají. Kvůli tomu ale vykazuje vyšší spotřebu a je také hlučnější.

Pracuje pomaleji, ale je tišší

Komu nezáleží na nějaké té sekundě, se kterou bude déle přepisovat data z videokamery na pevný disk v počítači, ten může honbu za co nejrychlejší pevný disk klidně vzdát. Coby majitel počítače v ložnici určitě ocení spíše tišší než hbitější harddisk.

Pomalejší disky s menším počtem otáček se tak stávají ideálním doplňkem externích síťových úložišť nebo jako ideál druhého či třetího úložiště v osobním počítači, který slouží k archivaci dat. Výrobci pevných disků si však nedají za rámeček tichost svých terabytových výrobků. Stále mají v tomto směru co dohánět.

:. Nejvýkonnější disky bohužel trpí vysokou provozní hlučností. Zdroj: Archiv

Nám proto nezbývá nic jiného než k terabytovému harddisku doporučit i koupi nějakého ze ztišujících prvků. Takzvané stabilizéry a tlumiče najdeme na trhu už od 150 korun. Jejich instalace je na tichosti komponent znát.

Pro koho jsou velké disky vhodné

Goliášové s datovou kapacitou jednoho terabytu nebyli ještě před pár měsíci zvlášť výhodnou koupí. Stáli totiž mnohem více než dva poloviční 500 GB disky. V počítačovém světě se ale situace rychle mění a terabytové disky už začínají vládnout všem. Záleží jen na vás, jaký si vyberete.

Ať už to bude svižná F1, nebo pomalejší zelená od WD, nezapomínejme, že rychlost disku příliš neovlivní celkovou rychlost osobního počítače. Tu zvedneme jedině dobrým procesorem s více jádry v kombinaci s dostatkem operační paměti. PC s operačním systémem Windows XP se spokojí se dvěma gigabyty RAM, majitelé novějších Windows Vista budou rádi za dvojnásobek.

Mimo hardwarovou výbavu bychom neměli zapomínat ani na bezpečnostní programy a softwarové aktualizace, které zvyšují neprůstřelnost systému. Červi stažení z internetu, nejrůznější viry a jiná havěť dokáží spolehlivě zpomalit i jinak výkonný počítač se superrychlým pevným diskem.

Hitachi Deskstar 7K1000

Deskstar je příkladem víceméně spolehlivého disku, který však neohromí ani rychlostí zápisu dat, ani cenou. Poslechově nám připadal poněkud hlučnější, ale ztišující rámeček nebo dobrá počítačová skříň by tento nedostatek určitě snadno napravila.

Kladyvelká 32MB vyrovnávací paměť pro data
Záporynevýrazné parametry
VýrobceHitachi
Cena3700 korun

Samsung Spinpoint F1

Pevný disk se vyšplhal na přední příčky prodejnosti. Nedivíme se. Za poměrně slušnou cenu toho umí hodně a konkurenci válcuje v počtu uložených dat za sekundu. Disk pracuje s vyšší hustotou dat než jeho soupeři. Proto jich také může za kratší časový okamžik načíst více.

Kladydisk je opravdu rychlý
Záporybude spolehlivý i po letech používání? Doufáme, že ano
VýrobceSamsung
Cena3600 korun

Seagate Barracuda 7200.11

Nejlevnější zařízení v našem přehledu. A rozhodně ne jedno z nejpomalejších. Pevné disky uměl Seagate dělat vždy. Nákup tohoto terabytového obra je tak sázkou na jistotu. Nejvýkonnější sice není, ale harddisky by měly být podle rychlosti posuzovány až na druhé či třetím místě.

Kladyspolehlivý výrobce, cena
Záporynezlobili bychom se, kdyby byl ještě tišší
VýrobceSeagate
Cena3200 korun

Western Digital AV GP

Nečekejme od terabytového westernu, že bude učiněným rychlíkem. Data si spíš převaluje na jazyku a než je vydá, tak to jeho konkurence zvládne už dlouho před tím. Ale tomuto disku o rychlost nejde. Právě naopak. Dominuje nízkou spotřebou, přijatelnou hlučností a protože se jeho plotny otáčejí proměnlivou rychlostí, může pracovat za nižších provozních teplot. Díky tomu je i spolehlivější.

Kladyzelená je dobrá
Záporynení do supervýkonných PC
VýrobceWestern Digital
Cena3900 korun

Reklama

Související témata:

Související články

Usaďte svůj pevný disk do dokovací stanice

Externí rámečky a boxy na pevné disky jsou mezi uživateli velice oblíbené řešení, které jim umožní přenášet poměrně velké datové úložiště. Problém však může...

Jak se starat o pevný disk

Nejvíce zanedbávanou komponentou v počítači je pevný disk. Spousta „tunerů“ navyšuje výkon procesoru, dokupuje více operační paměti, nebo vylepšuje chlazení...

Výběr článků

Načítám