Hlavní obsah

Ultranotebook od MSI s procesorem Intel Atom stojí 11 tisíc

Novinky, Miloslav Fišer

Není tomu tak dávno, co byly ultratenké a ultralehké notebooky výsadou manažerů a podnikatelů. Vysoká cena těchto drobných laptopů zkrátka neodpovídala požadavkům běžného zákazníka. To se však změnilo s notebook EEE od Asusu, který za 7 tisíc nabídl drobné rozměry a průměrný výkon. Pro běžnou práci však nebyl příliš vhodný. To se ale nedá říci o ultramobilním notebooku od MSI.

Článek

Srdcem notebooku MicroStar WIND-U100-4 je nízkonapěťový procesor Intel Atom s frekvencí 1600 MHz a je podpořen 1024 MB operační paměti typu DDR2. V tomto modelu je k dispozici 80 GB pevný disk. Model je dodáván bez optické mechaniky. Notebook disponuje klasickou notebookovou klávesnicí bez numerické části.

Zobrazovací jednotkou je zde desetipalcový LCD displej s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů, kterému poskytuje potřebná data integrovaná grafická karta Intel se sdílenou pamětí. Notebooku však nechybí ani poměrně bohatá výbava v podobě, bezdrátové karta WiFi a BlueTooth a dokonce i malá webkamera. Laptop je vybaven tříčlánkovou baterií a operačním systémem Windows XP Home.

Intel Atom: terminus technicus

Čip s plochou méně než 25 mm2 je zatím nejmenším procesorem, jaký dosud Intel vyrobil. Podle zástupců firmy jde rovněž o model s nejnižší spotřebou energie ve srovnání s jinými mikroprocesory této společnosti. Tyto nízkonapěťové procesory jsou součástí platformy Centrino Atom.

Platforma Centrino Atom je složena z několika čipů, které jsou navrženy pro připojení k internetu prostřednictvím kapesních zařízení. Procesory Atom jsou postaveny na nové mikroarchitektuře, která je však kompatibilní s instrukční sadou Core 2 Duo.

:. Oficiální logo procesorů Intel Atom a platformy Centrino Atom.

„Intel Atom je náš nejmenší procesor sestavený z nejmenších tranzistorů na světě,“ řekl výkonný viceprezident Intelu Sean Maloney.

Procesory mají tepelný výkon TDP (Thermal Design Power) v rozsahu 0,6–2,5 wattu a dosahují rychlostí až 1,8 GHz v závislosti na potřebách zákazníka. Pro srovnání, dnešní běžně prodávané mobilní procesory Core 2 Duo mají TDP v rozsahu 35 wattů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: nVidia hlásí další slevy

Poklidný život letních prázdnin narušily celkem výrazné slevy téměř všech počítačových komponent. Nejlépe jsou na tom opět grafické karty, procesory od Intelu...

Výběr článků

Načítám