Hlavní obsah

Mluvící digitální kuchařka pomůže nešikům v kuchyni

Japonští výrobci uvedli na trh zdatnou konkurenci klasickým papírovým návodům na vaření, kterým tak možná začíná zvonit hrana. Firma Nintendo totiž představila digitální mluvící kuchařku s 250 recepty, určenou pro své oblíbené kapesní herní konzole, napsal britský deník The Times.

Článek

Jedna německá restaurace již disponuje plně automatizovaným systémem objednávání a roznášení jídel. V komplexu restaurací britského obchodního domu Selfridges vás zase uvítá pan Asahi, robot o velikosti člověka, který nejenže ovládá angličtinu, ale umí i otevírat láhve a zdarma nalévat vzorky japonských piv.

Mnozí britští zákazníci si již také zvykli nakupovat potraviny a organickou zeleninu přes internet. Díky vysokorychlostnímu připojení vzrostl jen v minulém roce počet nakupujících o 24,7 procenta na 22,6 miliónu. Jídlo tak představuje vedle elektroniky nejdůležitější položky virtuálního nákupního košíku.

A s tím seznam technických vymožeností spojených s jídlem nekončí. Seznam ingrediencí jednotlivých pokrmů si lze v Británii rovněž stáhnout do mobilního telefonu přímo v uličkách supermarketu, časté je též vaření podle videoreceptů, které si lze opatřit na internetu. Nejnovější verze navigačních systémů v automobilech nyní dokážou dovést hladové britské řidiče do více než 3000 restaurací, které doporučují spolehliví knižní průvodci.

Místo obrázků z kuchařky videonávod

Podobná high-tech zařízení se hodí nejen pro řízení automobilu, ale využití najdou též v kuchyni. Nejnovější kuchyňská vychytávka od firmy Nintendo je malá digitální kuchařka, která uživatele krok za krokem vede při přípravě pokrmu.

V Japonsku vyrobený software obsahuje 250 klasických receptů z celého světa, které lze třídit podle země původu i jednotlivých přísad. Zvládne též provést výpočty, a upravit tak velikost porcí a vypočítat jejich kalorickou hodnotu.

Rady ohledně přípravy jídel a videa s návody, jak například vykostit ryby, očistit pstruha a nakrájet cibuli, jsou podle The Times sice jen základní, ale užitečné. Dotknete-li se na obrazovce kupříkladu obrázku lilku, zařízení vám nabídne deset převážně letních receptů, které zahrnují i sicilské caponata, kdy se k lilku přidá rozmanitá zelenina, japonské tempura, což je smažený lilek a jednoduché řecké lilkové omáčky.

Důraz je kladen na asijskou kuchyni

Recepty pro meruňky, ananas a třešně zase znají jen konzervované ovoce. Vzhled i škála jídel zase vychází z poněkud zastaralých kuchařek a postrádá současný styl, na který si britští zákazníci za poslední desetiletí uvykli.

A je i prý poněkud nešikovné dotýkat se rukama obrazovky o velikosti kreditní karty, zvláště když právě zbavujete rybu vnitřností. Samotné návody pocházejí z vyhlášené japonské kuchařské akademie Cuži, takže není divu, že důraz je kladen na asijskou kuchyni a tamní koření. Digitální kuchařka určená pro kapesní herní konzole Nintendo DS Lite se v Británii prodává za necelých 30 liber (asi 880 Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám