Hlavní obsah

V Německu lze koupit levný notebook v potravinách

Přenosný počítač za 399 eur (necelých 9 500 korun) je prodejním hitem německého maloobchodního řetězce Aldi. Zařízení Medion Akoya Mini E1210 prý nalákalo do obchodů s potravinami zcela nové zákazníky. V některých pobočkách byl tento netbook, tedy zařízení určené především pro bezdrátovou internetovou komunikaci, rozprodán během několika minut.

Článek

Obchodní řetězec prodává v mimořádné akci netbooky o hmotnosti jednoho kilogramu od čtvrtka. Už ráno před otevřením se před jeho prodejnami tvořily fronty, zejména ve velkoměstech.

Odpoledne už bylo několik desítek malých laptopů nabízeno v internetové aukční síni eBay, ovšem za výrazně vyšší cenu než u Aldi. Malý notebook vyrábí tchajwanská firma MSI, která jej chce od léta distribuovat na německém trhu vlastními silami.

:. Netbook Akoya nenabídne prakticky žádnou konektorovou výbavu. Místo toho jsou na bočnici jen plastové záslepky. Foto: Archiv

Akoya Mini E1210 sice plně nenahradí velké osobní počítače, ale je ideální pro mobilní komunikaci. Přístroj s desetipalcovým displejem je vybaven procesorem s frekvencí 1,6 gigahertzu od Intelu a pevnou pamětí s kapacitou 80 gigabytů. Chybí mu však jednotka pro přehrávání DVD a není vhodný pro přehrávání 3D titulů. Stačí však na přehrávání hudby či filmů a díky zabudovanému mikrofonu a webové kameře i na videochat.

První přenosné minipočítače prolomily na trhu bludný kruh

Malé notebooky za nízké ceny nabízejí alternativu k výkonným laptopům, které se snaží nabídnout maximum funkcí, ale bývají výrazně těžší a dražší. Podobné počítače na trh brzy přinesou i konkurenční společnosti a podle expertů se vyplatí i přes lákavé nabídky s jejich koupí počkat.

Zvláště od druhé poloviny roku podle nich budou prodejními hity netbooky s novými procesory Intel Montevina nebo AMD Puma. Naopak poptávka po stolních počítačích prý bude klesat.

Na začátku Byl Asus s Eee

První z řady malých mobilních počítačů pod označením Eee PC představila koncem loňského listopadu další tchajwanská firma Asus. Název 'Eee' vznikl z větného spojení "Easy to learn, easy to work and easy to play".

:. Notebook Eee PC. Foto: Novinky

Velmi levný počítač pracuje se 7" displejem (uhlopříčka asi 18 cm), procesorem Intel Celeron M a 4 GB flash paměti, která slouží místo pevného disku. Systém podporuje operační systémy Linux a Microsoft Windows.

Původně měl být notebook určen pro začátečníky a děti, ale samotná firma byla překvapena, kolik uživatelů notebooků o něj projevilo zájem.

Levné notebooky začali nabízet i ostatní výrobci

Kolem Eee PC se ještě před jeho loňským oficiálním představením hodně mluvilo. Každého zajímalo, jak bude vypadat zařízení, které má koncepci notebooku, a přitom se má vejít do větší kapsy.

Po uvedení na trh sklízel Asus EEE jen samý úspěch. Není proto divu, že ostatní výrobci se snaží modelu konkurovat. Příkladem může být společnost Hewlett-Packard.

:. Levné notebooky jsou stále populárnější. Zájemce o koupi osloví především velice příznivá cena. Foto: Archiv

Počítač od HP nese označení Mini-Note, váží 1,4 kg a jeho displej má úhlopříčku 22,6 centimetru. Jeho prodejní cena začne pod 500 dolary (7 970,- Kč) u modelu s operačním systémem Linux. Typy s rychlejším procesorem a operačním systémem Windows Vista od Microsoftu budou dražší.

Ovládnou levné notebooky trh?

Miniaturní laptopy se základními funkcemi jako textový editor a prohlížeč internetu jsou tak nové, že se odvětví ještě neshodlo na tom, jak takové přístroje obecně pojmenovávat. Intel označuje miniaturní laptop jako netbook.

Odborníci předpokládají, že do roku 2011 bude takových přístrojů ve světě přes 50 miliónů. Netbooky budou podle odborníků již brzy učební pomůckou ve většině škol. Díky nízké pořizovací ceně netbooků jej mohou rodiče využít také jako první seznámení dítěte s počítačem.

Reklama

Související témata:

Související články

Druhá generace levných PC je tady

S levnými počítači se na přelomu loňského a letošního roku roztrhnul pytel. Jeden výrobce předháněl druhého s co možná nejoriginálnějším a také nejlevnějším...

Dell plánuje prodej levných notebooků

Se svým levným notebookem EEE rozpoutala společnost Asus doslova cenovou válku mezi jednotlivými výrobci laptopů. Poptávka trhu totiž ukázala, že zákazníci...

Výběr článků

Načítám