Hlavní obsah

Jak vybrat tu nejlepší a nejlevnější počítačovou sestavu

Počítače se staly spotřebním zbožím. Supermarkety je nabízejí hned vedle pultu s pečivem. A v letácích upozorňují na ty opravdu nejlepší nabídky. Ale zdání klame. Mašina koupená „v akci“ za baťovskou sumu málokdy splňuje to, co od ní chceme. Poznat dobrý počítač ale není tak těžké. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Volba správného procesoru ovlivní rychlost a výkon celé sestavy. Pokud máte doma digitální videokameru a víte, že budete po dovolené stříhat natočený záznam na počítači, pak byste neměli kupovat nic jiného než sestavu s takzvaným čtyřjádrovým procesorem.

Vybírat můžete z nabídky společností AMD a Intel. My se přikláníme spíše k Intelu. Jeho čipy jsou sice o něco dražší, ale nabídnou vyšší výkon.

:. Intel Celeron E1200 je nejlevnější dvoujádrový procesor.

Na nejnovější a nejzajímavější čtyřjádra, která najdete v českých webshopech, jsme si ostatně posvítili. Jejich orientační ceny a vzájemné výkonnostní porovnání vám přinášíme v tabulce.

Hodně muziky za málo peněz

Čtyřjádra stále stojí hodně peněz. A kdo nestříhá digitální video nebo nepracuje s hudbou, ten jejich síly spíše neužije. Hodně výkonu, který je však více než dostatečný pro brouzdání po internetu, kancelářské aplikace, domácí kino a dokonce i hraní, nabízejí levnější dvoujádrové čipy.

Nás zaujaly procesory rodiny AMD Athlon 64 X2 a jejich ještě levnější odnože označované logem „Sempron“. Ty už míří do superlevných sestav.

Paměti jako slon

Čím více bude mít počítač operační paměti (RAM), tím lépe. Programy se budou spouštět rychleji a odezva celé sestavy bude svižnější. Pokud jsme loni psali, že dva gigabyty RAM stačí každému (2048 MB), letos tato slova popřeme. A doporučíme každému hned dvojnásobek (4096 MB). Proč?

Protože se do popředí dostává operační systém Windows Vista, který už bydlí skoro v každém novém osobním počítači. Rostou také nároky uživatelů na výkon sestavy. Ceny pamětí ve srovnání s minulými lety prudce klesly.

:. Výkonnější operační paměti jsou často opatřeny pasivními chladiči. foto: OCZ

Například 2 GB DDR2 RAM dnes seženeme za 1 300 korun. Dvojnásobek stojí asi 2 500 Kč. Za tuto částku jsme přitom před šesti lety koupili jen 256 MB tehdy běžných pamětí typu DDR.

Data chtějí hodně místa

Osobní počítače se stávají multimediálními databankami. Mimo zvukových nahrávek jsou plné fotek a videí. A videa jsou žrouty místa. Čím kvalitnější, tím jsou nenasytnější.

Ale nejsou to jen filmy z nových HD kamer, které zaplňují poslední skuliny pevných disků. Kdo má doma dítě - hráče, ten nám dá jistě za pravdu, že videa spolehlivě předčí i nové hry.

:. VelociRaptor je nejrychlejším pevným diskem současnosti.

Ostatně, kde jsou ty časy, kdy legendární Prince of Persia z roku 1990 po instalaci zabral na disku asi megabite. Dnes hry uzmou 10 000krát více místa (například instalace gamesky Age of Conan spolkne 27 GB datového prostoru!).

Naštěstí pevné disky stále zlevňují a roste jejich kapacita. Aktuálně se jako cenově nejvýhodnější jeví harddisky s kapacitou 500 GB. Hranice se ale stále posunuje a za několik měsíců bude jistě lepší pořídit rovnou 750GB macka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám