Hlavní obsah

Vybíráme novou grafickou kartu od nejlevnější po nejvýkonnější

Nabídka grafických karet je rozsáhlá, pro lepší orientaci si je rozdělíme do několika kategorií – na integrované a na separátní (přídavné). Integrovaná jádra zpravidla nemají vlastní videopaměť, nabízejí slabý výkon ve 3D prostředí, vynikají ale nízkou spotřebou. Proto se nejčastěji vyskytují v přenosných počítačích, kde jde především o kancelářskou práci.

Foto: Profimedia.cz

Výkonné grafické karty již dávno nejsou výsadou stolních počítačových sestav. Srovnatelný výkon nabídnou i notebooky.

Článek

Grafické karty separátní, jindy označované jako dedikované grafické akcelerátory, najdeme ve většině domácích počítačů a ve výkonnějších noteboocích. Na základní desku se připojují pomocí slotu PCI-E 16x (nebo starší AGP) a je možné je libovolně měnit.

Všechny mají vlastní videopaměť, některé levné modely umožňují i sdílení operační paměti počítače, což je funkce značně diskutabilní. Na kancelářskou práci, tedy k práci v 2D prostředí operačního systému (internet, office, databáze…) postačí libovolná grafická karta.

Jediná zrada může nastat, pokud používáte velké 24" a rozměrnější displeje s vysokým rozlišením. Starší grafické karty umějí přes digitální rozhraní DVI odeslat obraz maximálních rozměrů 1680x1050 bodů. Všechny nové karty umí už vyšší rozlišení do 2560x1680.

HD video chce dobrou grafiku

Situace se začíná měnit, pokud chcete přehrávat video, především potom video v HD rozlišení, nebo nedej bože občas hrát, pak pomohou jen karty nejnovější, ze kterých jsou nejběžnější GeForce řady 8000 a 9000, od AMD to zvládnou všechny označené jako HD (HD 2400 počínaje a HD 3870 X2 konče).

Tyto akcelerátory umí například pomoct procesoru s dekódováním videa ve vysokém rozlišení, které je jinak velmi náročné na výkon centrálního čipu.

:. Výkonné počítačové sestavy si zaslouží exkluzivní vzhledfoto: NOVINKY/Ondřej Grym

Uživatel, který staví levný multimediální počítač, má několik možností – buďto investovat do čtyřjádrového čipu Q6600 (5400 Kč) a zvolit horší grafickou kartu 8400 GS (1000 Kč), nebo slevit nároky na výkon mikročipu volbou dvoujádra E8200 (4200 Kč) a pořídit počítači mnohem lepší grafický motor v podobě GeForce 9600 GT (3600 Kč) či Radeonu 3850 (3000 Kč).

Ve druhém případě zaplatí za sestavu o 1400, resp. o 800 korun více, odměnou mu bude počítač s přídomkem všestranný s nepoměrně vyšším výkonem v grafických aplikacích.

Reklama

Související články

Hra GTA IV trhá prodejní rekordy

Americký výrobce videoher Take-Two Interactive Software hospodařil ve druhém finančním čtvrtletí se ziskem 98,2 miliónu dolarů po ztrátě 51,3 miliónu před...

Výběr článků

Načítám