Hlavní obsah

Nejvíce superpočítačů má IBM, následuje Hewlett-Packard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost IBM potvrdila v posledním půlroce svou pozici jedničky v počtu instalovaných superpočítačů. Značku IBM nese 210 z 500 nejvýkonnějších počítačů na světě, Hewlett-Packard je zastoupen 183 počítači. Vyplývá to z červnového žebříčku zveřejněného na internetu.

Článek

Nejvýkonnějším počítačem na světě je hybridní systém od IBM umístěný v úřadu pro národní jadernou bezpečnost v americkém Los Alamos, který svým výkonem přes jeden petaflop, tedy trilión operací za vteřinu, více než dvojnásobně překonává dosud vedoucí Blue Gene rovněž od IBM, který je nainstalovaný v národní laboratoři Lawrence Livermore v Kalifornii.

Třetí příčka patří také stroji IBM z rodiny Blue Gene, který pracuje v národních laboratořích v Chicagu a má výkon 280 teraflopů, tedy 280 biliónů operací za vteřinu.

I Češi mají svůj superpočítač

Amálka je český nejvýkonnější superpočítač, který je umístěný v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Jeho úkolem je provádění náročných výpočtů, numerických experimentů a vizualizací v rámci kosmického výzkumu.

Využití tohoto superpočítače se přitom neomezuje pouze na české projekty, ale spolupracuje se i na výzkumné činnosti pro Evropskou kosmickou agenturu a NASA.

Současný (5. generace) výpočetní výkon Amálky je 4,07 TFlops, což znamená, že superpočítač zvládne zpracovat 4,07 biliónu operací za vteřinu. Co Amálka zvládne vypočítat za jednu vteřinu, by na běžném stolním počítači trvalo odhadem devět hodin. Průměrná úloha, kterou Amálka řeší, jí odhadem trvá šest dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám