Hlavní obsah

Jaké počítačové komponenty pořídit pro nižší spotřebu energie 2/2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlépe se šetří plánovaně. Platí jednoduché pravidlo – čím je počítač výkonnější, tím větší má spotřebu. Účty za elektřinu pak rostou. Před koupí počítače si vždy ujasněte, k čemu jej budete používat. Pro nabušené dělo, které vám vnutil prodejce, totiž nemusíte mít využití. Velká část jeho výkonu, za který jste zaplatili, pak přijde nazmar.

Článek

Pořízení slabšího počítače za prvé zatíží méně peněženku. Za druhé se ke slovu dostanou i nižší účty za elektřinu. Výkonný počítač, přestože sestavený z moderních součástek, totiž spotřebuje daleko více energie než pomalejší model.

S přihlédnutím k tomu, že většina uživatelů stejně používá počítač ke čtení obsahu internetu, k hraní nenáročných gamesek nebo spouštění filmů a hudby, jim relativně „slabé“ PC úplně stačí.

Klíčem je výběr

V prvním díle tohoto seriálu jsme ukázali na některé komponenty (procesor, grafická karta, zdroj a pevný disk), které by mohl takzvaně zelený počítač s nízkou spotřebou a zároveň slušnou výpočetní silou obsahovat. Právě procesor a grafika mají na jeho spotřebu největší vliv. Jejich výběr proto nepodceňujte.

Stolní počítače, které se na trhu ukážou příští rok, přestanou používat klasické pevné disky s rotujícími plotnami. Ty se otáčejí rychlostí několika tisíců otáček za minutu. Rozpohybovat je, to už vyžaduje poměrně dost elektřiny.

Mnoho wattů proto ušetří nastupující generace datových úložišť, zvaných SSD disky, viz přehled. V nich se nic nepohybuje a jejich spotřeba elektřiny je asi 5x nižší ve srovnání s běžnými harddisky.

Účinnější zdroj může ušetřit desítky procent spotřeby

Napájecí zdroj, zásobující počítač energií, stojí za pozornost. Je poněkud skrytou součástkou, která ale výrazně ovlivňuje energetickou žravost celého přístroje. Do sestav se často montují ty nejlevnější čínské výrobky s nevalnou účinností někde na hranici šedesáti procent.

Převedeno do srozumitelného jazyka to znamená, že 40 % spotřeby elektřiny padne na vrub ztrátám! Stačí však koupit lepší zdroj (výborné jsou kousky s certifikací 80+) a počítač je rázem o dvacet procent úspornější. Namísto 140 wattů při zátěži pak průměrný stroj odebere ze sítě 115 wattů. A to jen díky výměně napájecí soustavy.

Bliká vám na stole ještě klasický CRT monitor?

Pak jste zaspali dobu! Už dávno jste se jej měli zbavit a nahradit ho moderním plochým displejem. Spotřeba elcédéček je příkladná. Poměrně levná placka s úhlopříčkou 24 palců (přibližně 61 centimetrů), která zná poslední technologické trendy, si nevezme více než 60 wattů.

Pokud je zapnutá několik hodin každý den, pak je úspora ve srovnání s vakuovou CRT obrazovkou jasně patrná už v meziměsíčním porovnání.

Vypínat a vypínat

Počítače a monitory snad nikdo nevypíná. Všichni jsme se naučili využívat nejrůznějších rádoby úsporných režimů a blikajících textů, které přejíždějí přes obrazovku. Jenže to je k ničemu.

Nejlíp je mašinu nenechávat běžet naprázdno. Pokud takto denně jede počítač zbytečně o dvě hodiny déle, zaplatíte za rok stovky korun za elektřinu navíc. A to už stojí za trochu svědomitosti. To samé v bleděmodrém se týká i televizí a dalších přístrojů, které nemohou chybět v žádné moderní domácnosti.

Náhrada pevných disků Transcend SSD 32 GB (3400 Kč)

Pevné disky to mají spočítané. Jsou těžké, složité, mají velkou spotřebu. Nahradí je polovodičové flash disky s velkou odolností proti nárazům. Ty nemají žádnou pohyblivou část, což značně zvyšuje jejich výdrž a zároveň snižuje spotřebu.

:. PQI SSD s kapacitou 256 GBfoto: Akihabara News

Zatímco běžný disk si vezme až 8 W, SSD si vystačí s 1,5 W při maximálním zatížení. Nevýhodou všech SSD jednotek je poměrně malá kapacita (zatím jen desítky GB) a vysoká cena. Za 3400 korun, které stojí testovaný disk, dnes koupíte 750GB HDD (tedy 23x větší kousek) a ještě vám 400 korun zůstane v kapse.

www.transcend.com

LCD jsou dokonalejší BenQ V2400W (10 500 Kč)

Jsou větší, úspornější a zlevňují. I čtyřiadvacetipalcový monitor s FullHD rozlišením 1920x1200 může mít nízkou spotřebu. Peněženku zatíží 55 W, protože pracuje s ekonomičtějším podsvětlením. Monitor nabídne i HDMI konektor pro připojení moderní techniky, například Blu-ray přehrávače. Díky odezvě 5ms mu filmy nedělají žádné potíže.

www.benq.com

Paměti se polepšily Corsair DDR2 2x1 GB (800 Kč)

Operační paměť je nezbytnou esencí počítače. I ona si bere svůj díl energie. Naštěstí to není příliš mnoho. Zastarávající typy DDR2 pracují s napětím 1,8 V a proti předcházející generaci (DDR1) snižují spotřebu elektřiny přibližně o čtvrtinu.

:. Operační paměti RAM.foto: Marek Schäferling

Jeden paměťový modul typicky schroupe 8 W. V počítačích jsou většinou dva. Nejnovější typy operačních pamětí (DDR3) přidaly na rychlosti a ubraly na spotřebě (asi o 1 watt).

www.corsair.com

Notebooky vs. stolní počítač

Notebooky už ze své podstaty mají menší spotřebu než stolní počítače. Ovšem není laptop jako laptop. Některé chtějí ještě méně elektřiny než typičtí zástupci. Jedním takovým je supermobilní Toshiba Portégé R500.

Jeden z prvních notebooků s polovodičovým SSD diskem. Při běžné práci tento mrňous, vážící necelý kilogram, spotřebuje pouze 20 W elektrické energie. Při plném zatížení se hodnota dvojnásobí.

:. Toshiba Portégé R500

Pokud R500 postavíme vedle běžného domácího počítače, potom už samotný monitor odebírá víc než Portégé. Celé PC i s obrazovkou si v klidu žádá 110 W, zatímco pod zátěží se číslo šplhá ke 150 až 160 W. Nutno dodat, že Toshiba R500 je minimálně dvakrát dražší než typický laptop.

Pořizovací cena začíná na 50 000 s daní, za které pořídíte do domácnosti dva velmi dobré počítače a ještě zbude na zaplacení účtů za elektřinu.

www.toshiba.com

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám