Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Návrat ke kořenům domácího videa

Bez videozáznamů, televizních pořadů a nejrůznějších klipů si většina z nás nedokáže v současné době představit život. Ať už jde o reklamu nebo vzpomínku na letní dovolenou, videa nás provázejí na každém kroku. Možná nás už ani nenapadne, že v nedávné minulosti nebyly „pohyblivé fotografie“ až takovou samozřejmostí, jako je tomu dnes.

Článek

Zpočátku se používaly videokamery pouze k přenášení televizních záběrů ze studia. Zařízení to byla ohromná, připevněná ke stojanům a dráty propojená s nahrávacím zařízením v jiné místnosti.

Přeměna kamer na mobilní nástroje se odehrála v roce 1982. Tehdy se ke slovu dostal standard VHS-C a Betacam. První jmenovaný se časem usadil v domácnostech, zatímco Betacam využívali profesionálové.

Jenže když firma JVC vydala první přenosnou kamerku na kazety VHS-C, japonská Sony se rozhodla předělat svůj formát Betamax na Video8. Pokud chcete vidět první kamkordér JVC, stačí si pustit film „Návrat do budoucnosti“.

Trendem současnosti je miniaturizace

Koho by bavilo sebou na dovolené nosit objemnou videokameru, když nejmenší videokamera na světě s Full HD rozlišením přesně padne do náprsní kapsy u vaší košile.

Videokamera Sony Handycam HDR TG3-E, o které jsme si již povídali dříve, je první videokamera na světě s tělem z čistého titanu, materiálu, který je o 40 % lehčí než ocel a dvakrát pevnější než hliník. Tuhý titanový plášť má na povrchu odolnou povrchovou vrstvu, která jej chrání před poškrábáním.

Použitý materiál je také jedním z důvodů, proč si kamerka zaslouží přívlastky nejmenší a nejlehčí Full HD videokamera na světě. Novinka tedy dokáže natáčet video v rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, a to včetně prostorového šestikanálového zvuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam začal nabízet uživatelská videa

Největší tuzemský portál Seznam.cz začal na svých stránkách nabízet uživatelská videa. Služba vznikla poté, co Seznam vstoupil do společnosti Global...

Základní orientace v grafických kartách

Nabídka grafických karet je rozsáhlá, pro lepší orientaci si je rozdělíme do několika kategorií – na integrované a na separátní neboli přídavné.

Výběr článků

Načítám