Hlavní obsah

Ekologický počítač šetří peníze, ne však na úkor výkonu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Dell uvedla na trh svůj první desktop Energy Smart Vostro. Model Vostro 410 je určen především menším podnikům a do domácností. Oproti standardním počítačovým sestavám dokáže sestava Vostro 410 až 47 % ročních nákladů na elektrickou energii. Na výsledné podobě tohoto počítače se přitom podíleli sami uživatelé se svými návrhy.

Článek

„Malé podniky čím dál více pociťují rostoucí ceny energií. Díky novému šetrnému Vostru tak šetříme peníze zákazníků a zároveň snižujeme emise CO2. Současně však neubíráme žádný z požadavků na rychlost zpracování dat, grafiku, rozšiřitelnost a rychlou integraci systému v síti,“ řekl Aongus Hegarty, viceprezident a generální ředitel Dellu.

Na vývoji Vostro 410 se podíleli sami zákazníci

Prostřednictvím jejich zpětné vazby a připomínek se podařilo Dellu navrhnout a dodat desktop o půl roku dříve než byl původní plán. Sestava bude dostupná hned v několika různých konfiguracích, přičemž základní cena začíná na 14 tisících korun.

Opět platí zlaté pravidlo, že sestava je plně konfigurovatelná, a tak ji můžete osadit jakýmkoliv hardwarem, který je momentálně v nabídce. Vostro 410 se tak může pyšnit procesorem Intel Core 2 Quad a výkonnou grafickou kartou nVidia GeForce 8800 GT s až 512 MB paměti. Využít můžete až 4 GB operační paměti.

Pro data je v sestavě umístěno hned několik pevných disků s kapacitou 750 GB. Dohromady může tedy sestava disponovat diskovým polem o velikosti až 3 TB.

Úspora nákladů na elektřinu až o 47 % za rok

Jak již bylo řečeno, největší předností počítačové sestavy Vostro 410 je speciální optimalizace systému, která dokáže snížit roční náklady na spotřebu skoro o polovinu. Přesněji Dell tvrdí, že úspory mohou být až 47 % ročně.

Sestava je dodávána s nadstandardní zárukou NBD (Next Business Day). Pokud se vám během záruční doby na počítači něco porouchá, jednoduše zavoláte na servisní linku Dellu. Už druhý pracovní den bude by měl dorazit technik a na místě zdarma závadu odstranit.

Reklama

Související články

Výrobci počítačů myslí na ekologii

Také u počítačových sestav a nejrůznějších periferií začínáme klást stále větší důraz na problematiku ekologie. Studie asociace EICTA hovoří o tom,...

Výběr článků

Načítám