Hlavní obsah

Ukradený fotoaparát "zavolal" domů a označil své zloděje

Alison DeLauzonová si myslela, že nadobro ztratila všechny fotografie a videonahrávky svého syna, když při dovolené na Floridě přišla o svůj digitální fotoaparát. Pak se ale stala legrační věc. Její fotoaparát si "zavolal domů". Ve fotoaparátu byla založená speciální paměťová karta se schopností bezdrátového připojení k internetu.

Článek

Díky ní aparát nejen automaticky odeslal snímky z dovolené na počítač paní DeLauzonové, ale zároveň tam uložil i fotky dvou ničemů, kteří ukradli její tašku s kamerou a fotoaparátem, když ji na chvíli zapomněla v restauraci.

"Otevřela jsem v počítači správce souborů a tam ve složce Eye-Fi koukám, že jsou tam ti chlápci, co nám ukradli naše aparáty," říká paní DeLauzonová z newyorského Long Islandu. "Nejenže tam byl ten, co nám to ukradl, ale pořídil taky fotku svého parťáka, jak drží naši kameru."

Dvougigovou SD paměťovou kartu Eye-Fi, která pasuje do milionů digitálních fotoaparátů, dostala paní DeLauzonová jako dárek při koupi fotoaparátu Canon. Karta v hodnotě asi 100 dolarů (1 560 korun) automaticky ukládá pořízené fotografie na domácí počítač nebo do internetového úložiště, jakmile se uživatel napojí na bezdrátovou síť.

Bez internetu by se pachatelé nenašli

Štěstím bylo, že pachatelé někde prošli kolem nezabezpečené sítě, jejíž nastavení odpovídalo domácí síti DeLauzonových. Eye-Fi automaticky odeslal snímky, první dětské fotky a pak navzájem se fotící padouchy. Z těch se nakonec vyklubali zaměstnanci restaurace, kde žena kabelu zapomněla.

Žalobu proti nim nepodala, ale zaměstnavatel je propustil. Ovšem dobrat se spravedlnosti nebylo tak důležité jako dostat zpátky fotoaparát a především kameru s nahranými prvními měsíci života jejího synka.

"Když jsme ji konečně s manželem dostali zpátky, celou noc jsme jenom seděli a koukali se na ty nahrávky - hloupé domácí video, třeba jak se poprvé krmí a jak se poprvé sám postavil v postýlce. Seděli jsme a jenom si to užívali."

Technika odhalila i kurióznější zločiny

Zkušenost DeLauzonových odráží rozmach technologie, která dává elektronickým předmětům každodenního použití schopnost chránit samy sebe nebo nedocenitelné osobní údaje - od rodinných telefonních čísel až po účty vlastního podniku. Posloužit ale mohou i v o hodně kurióznějších případech.

Takový se stal minulý měsíc v Japonsku, kde osaměle žijícího muže zajímalo, proč se ztrácí jídlo z jeho kuchyně. Nainstaloval doma skrytou kameru, která se zapnula, když se v bytě něco pohnulo a záběry odeslala na jeho mobilní telefon. Díky tomu zjistil, že v nejvyšší polici jeho skříně tajně žije cizí žena.

Před několika lety byl ve Spojených státech mediálně sledovaný případ mobilního telefonu, který jeho majitelka zapomněla v newyorském taxíku. Tam ho našel šestnáctiletý mladík, který s ním začal fotit a posílat smsky a mmsky.

Ale mobilní operátor data z těchto úkonů automaticky ukládal, díky čemuž přítel majitelky mohl sledovat pohyb mladíka, rozpoutat proti němu internetovou očerňovací kampaň a nakonec dosáhnout jeho zatčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám