Hlavní obsah

Chraňte si data na svém počítači nejen před viry

Hudba, fotografie a dokumenty jsou nedílnou součástí snad každého pécéčka. Nečekejte na to, až je sprovodí ze světa počítačový virus nebo havárie pevného disku. Namísto toho data zapsaná ve formě jedniček a nul pravidelně zálohujte. Jak na to, poradíme v následujících řádcích.

Článek

Rozhodněte, co budete zálohovat. Zda celý disk, jeho část (oddíl), nebo pouze některé soubory. Počítače s operačním systémem Windows XP standardně ukládají hudbu a fotografie spolu s výstupy kancelářských balíků (například z Office) do složky „Moje dokumenty“ s podsekcemi „Má hudba“ a „Mé obrázky“. Novější Windows Vista se chová obdobně.

Pro mnoho uživatelů jsou životně důležité také e-maily obsažené v Outlooku. Program uchovává elektronickou poštu a kontakty v balících s koncovkou PST. Pokud je chcete rychle nalézt, aniž byste se museli prokopávat střevy Outlooku, pak použijte panel „Hledat“ (dostupný přes Start -> Hledat). Do něj zadejte heslo *. PST a nechte systém pátrat i mezi neindexovanými a skrytými soubory.

Kam s daty, které potřebujeme zálohovat

Jak velká je složka nebo disk, který chceme zálohovat, zjistíme tak, že na něj klikneme pravým myšítkem. V nově otevřeném okně vybereme položku „Vlastnosti“. Datový objem (velikost) ukáže karta „Obecné“. Podle této hodnoty se rozhodneme, na jaké médium data uložíme.

Současnost dává na výběr z mnoha možností: data lze vypálit na kompaktní disk (700 MB), na DVD (4,7 GB), na Blu-ray kotouč (25–50 GB), zapsat do USB flash disku (8GB kousek není výjimkou), uložit na externí disk (s prostorem pro stovky gigabyte dat), na druhý interní disk v počítači, nebo nahrát na webovou stránku. Například portál www.mozy.com dovoluje bezplatně nahrát 2 GB dat.

:. Externí disky od společnosti Western Digital nagízejí kapacitu vyšší než dva Terabajty, tedy 2 000 gigabajtů

foto: NOVINKY

Poslední možnost má své nezpochybnitelné kouzlo – soubory jsou stále po ruce, ať jsme, kde jsme. Stačí se pouze napíchnout na světovou síť a voila, data jsou jako mávnutím kouzelného proutku opět s námi. Stinnou stránkou je, že soubory putují internetem. Kdokoli je může po cestě odposlouchat. Provozovatel webové služby může také zkrachovat a s daty je pak naprostý konec.

Odstranění citlivých souborů

Pokud se chystáte prodat staré počítačové železo, nebo posíláte pevný disk na reklamaci, určitě si dejte záležet na tom, aby byl jeho magnetický povrch čistý jako lilie. Stisk klávesy DEL totiž nepotřebný soubor nezničí. Odsune jej pouze do koše ve Windows. Z této dočasné schránky je uživatel posléze virtuálně vysype, čímž pro něj celá operace často končí.

:. Externí disky mnohdy nabízejí až tři různé možnosti připojení. foto: Marek Schäferling, Novinky

Bohužel. Data jsou však stále fyzicky na disku. Nedá příliš práce je opět obnovit. Jak mazat bezpečně? Nespoléhejte ani na formátování disků, příliš nepomáhá. Důvěřujte speciálním programům, které ničí data tak, že je mnohonásobně přepíší náhodnými znaky. Čím déle tato operace trvá, tím klesá pravděpodobnost obnovy původních souborů. Neplatí to jen pro pevné disky.

Kvanta citlivých dat obsahují také paměťové karty digitálních fotoaparátů, paměti mobilních telefonů, kapesních počítačů. Také jejich útroby je třeba střežit před okolními zraky. Nevystavovat je zbytečně světu na odiv zapnutým Bluetooth nebo WiFi rozhraním. O tom však až v některém z příštích dílů, který zasvětíme děravému (a pro data velmi nebezpečnému) světu bezdrátových WiFi sítí.

Anketa

Zálohujete pravidelně svá data na počítači?
Ano, pravidelně každý týden.
5,3 %
Ano, pravidelně jednou za měsíc.
2,7 %
Ano, ale nepravidelně.
44,5 %
Ne, data nezálohuji
47,5 %
Celkem hlasovalo 8942 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lahůdka pro notebooky: 500GB disk

Ve druhé polovině pracovního týdne oznámila Hitachi začátek výroby pevného disku s kapacitou 500 GB, který je určen do přenosných počítačů. Disk je vůbec...

Výběr článků

Načítám