Hlavní obsah

Počítač už má 40 procent domácností

V Česku měly loni počítač dvě pětiny domácností. Takřka 40 procent českých domácností se pyšní počítačem. Celkové číslo je bohužel nižší, než se odborníci původně domnívali. Naštěstí počítačová gramotnost neustále stoupá a počítače se v domácnostech rozšiřují stále rychleji.

Článek

Česko se podle statistiky Eurostat pohybovalo hluboko pod průměrem EU, který je 64 procent a patřilo mezi pět nejméně vybavených zemí. Naopak nejlépe na tom jsou Island, Dánsko a Švédsko, kde mají počítač nejméně čtyři domácnosti z pěti.

Nejlépe vybavené v Česku jsou domácnosti v Praze, kde jich má počítač 53 procent. To je o deset procentních bodů více než v předchozím roce. Následují domácnosti na Vysočině s podílem 42 procent a v Jihočeském kraji se 40,6 procenta.

Podíl internetu roste nejrychleji

Podíl tuzemských domácností připojených k internetu se loni meziročně zvýšil o pět procentních bodů na 32 procent. Nejrozšířenější byly přípojky přes ADSL s podílem 26 procent, následuje kabelová přípojka s 23 procenty a bezdrátové připojení s 22 procenty.

Průměr EU byl podle Eurostatu 54 procent připojených domácností. Za Českem se umístily jen Srbsko, Řecko, Rumunsko a Bulharsko. Nejlépe na tom jsou Island, Nizozemsko a Švédsko s podílem kolem 80 procent.

Anketa

Máte počítač nebo notebook? Pokud ano, kdy jste si jej pořídili?
Ano, už déle než rok.
87,9 %
Ano, kratší dobu než rok.
8,2 %
Ne, ale brzo si jej pořídím.
1,4 %
Ne, zatím jej ani neplánuji.
2,5 %
Celkem hlasovalo 4799 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám