Hlavní obsah

Intel představuje inteligentní mobilní technologie

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel uspořádala při příležitosti konference Intel Developer Forum sérii tiskových konferencí zaměřených na výzkum v oblasti mobilních technologií a na projekty organizací Intel Capital a Intel China Research Center. Pojďme se tedy společně podívat na shrnutí všech prezentací a hlavních novinek, které byly ohlášeny.

Článek

Kevin Kahn, Intel senior Fellow - ředitel divize Communications Technology Lab, představil novou iniciativu v oblasti výzkumu mobilních technologií, kterou ve společnosti Intel nazývají „Carry Small, Live Large“.

Vědci společnosti Intel vycházejí z vize mobilnějšího přístupu k internetu a kvalitnějšího zprostředkování přístupu k internetu. To zahrnuje menší a efektivnější mobilní zařízení, která dokážou využívat okolní zdroje a svým majitelům při užívání poskytnout personalizované možnosti využití připojení.

Výzkum zaměřený na rozvoj ve čtyřech kategoriích
Menší rozměry a vyšší efektivita spotřeby elektrické energieVýzkum, který má podpořit energeticky úspornější provoz a miniaturizaci zařízení, zahrnuje hardwarovou kontrolu delších a hlubších režimů spánku pro veškeré komponenty. Dále zahrnuje algoritmy pro regulaci napájení vysílačů nebo sady plně digitálních vysílačů a konfigurovatelných antén, které uspoří energii a umožní vyrobit zařízení s menšími rozměry.
Personalizace, která předvídá potřeby uživateleSpolečnost Intel zkoumá nové technické postupy pro vytvoření mobilních zařízení zítřka. Tyto přístroje mají být schopny lépe odhadnout a uspokojit preference uživatelů. Toho lze dosáhnout využitím senzorů, kontextových rámců nebo lepších webových služeb. Velký důraz budou tato mobilní zařízení klást na ochranu osobních údajů a na zabezpečení.
Chytřejší mobilní zařízení, které komunikuje s okolními technologiemi a využívá jeVědci zkoumají, jak u mobilních zařízení překonat omezení daná jejich malými rozměry a zpřístupnit další funkce. Jejich novým cílem je zajištění interakce mobilních zařízení s okolními bezdrátovými přístroji (obrazovkami, úložišti apod.).
StandardizaceNekompatibilita některých zařízení se v současnosti stává faktorem, který nejvíce omezuje rozšiřování funkcí mobilních zařízení i celého ekosystému mobilních výpočetních strojů. Intel spolupracuje se standardizačními institucemi a bezpočtem partnerů, aby zajistil vývoj standardů, které by pomohly realizovat vizi „Carry Small, Live Large“.

„Live Large: Každodenní cítění a vnímání“

Ve své prezentaci se Andrew Chien, viceprezident divize Intel Corporate Technology Group a ředitel Intel Research, věnoval v rámci iniciativy „Carry Small, Live Large“ vizi, jak učinit technologie intuitivnějšími a pomoci jim, aby měly větší povědomí o svém okolí. Výpočetní systémy si budou díky senzorům a jejich logickým úsudkům vědomy svých uživatelů a kontextu každodenních aktivit i okolního prostředí.

Senzory mohou být zdrojem velkého množství dat. Hlavní výzvou však zůstává jejich přesná interpretace a porozumění vstupům tak, aby šlo získané poznatky efektivně využít.

Mobilní zařízení zítřka pak budou vědět o všem, co uživatele obklopuje a co dělají, o jejich aktivitách, náladách, osobním vlastnictví, lokaci a situaci, v níž se nacházejí. Tyto informace dokážou vyhodnotit, aby poskytla uživatelům co nejosobnější zážitek.

Intel® Mash Maker, vyrobený díky Intel Research a Software Solutions Group

Společnost Intel představí 22. dubna na konferenci Web 2.0 betaverzi produktu Intel® Mash Maker. Ta zahrnuje podporu otevřeného rozšiřitelného API, funguje s oběma nejrozšířenějšími browsery Internet Explorer i FireFox a nabízí pokročilé widgety a vizualizační funkce.

Intel® Mash Maker je rozšíření internetového prohlížeče, které uživatelům při surfování na webu umožní snadnou tvorbu vlastních mash-upů. Technologie Intel® Mash Maker nabízí novou úroveň možností a inteligence, která pomůže vytvořit internet na míru každému uživateli.

Intel® Mash Maker zprostředkovává z různých zdrojů přizpůsobené informace, které uživatelé chtějí, a tak, jak je chtějí. „Evoluce vysílačů“ – Krishnamurthy Soumyanath, Intel Fellow, Corporate Technology Group Soumyanath hovořil o významných milnících ve vývoji levných digitálních multi-vysílačů (multi-radios), které společnost nedávno představila na fóru International Solid States Circuits Conference.

Jediný čip = nižší spotřeba

V budoucnu by tato technologie mohla v malých zařízeních provozovat několik různých technologických standardů pro bezdrátový přenos dat. Jediný čip by tak nabízel nižší spotřebu než jeho dnešní rozměrné analogové obdoby. V rámci prezentace byly předvedeny dva prototypy:

  • Prototyp produktu z dílen společnosti Intel: multifrekvenční (multi-band), energeticky efektivní vysílač CMOS, při jehož výrobě byly zužitkovány výsledky dřívějších výzkumů v oblasti digitálních bezdrátových komunikací.
  • Výkonový zesilovač a převodník ADC od výzkumné organizace, která navázala na práce na produktovém prototypu a pokračuje v inovacích v oblasti bezdrátových komunikací započatých společností Intel.

Technologické prezentace společnosti Intel

Po skončení úvodních prezentací na téma mobility následovalo devět ukázek z oblasti mobilních technologií. Předváděné produkty pokrývaly vše od bezdrátového sdílení a zobrazování až po energeticky efektivní komunikaci. Tři z nich budou představeny blíže.

Cliffside, demonstrace nové technologie

Cliffside je technologickou ukázkou nového výzkumu divize Mobile Products Group. Technologie posílila jediný Wi-Fi adaptér natolik, že zvládne fungovat jako dva nezávislé Wi-Fi adaptéry.

Díky této technologii by uživatelé mohli synchronizovat své MP3 a video soubory, aniž by potřebovali kabel USB. Bylo by možné přímo propojit laptop s televizorem pro sledování HD filmů nebo také udržovat bezdrátová spojení se zařízeními Wi-Fi doma, zatímco by uživatel byl stále připojen prostřednictvím VPN sítě přes WLAN do firemní sítě.

Také by bylo možné připojit se k dalším přenosným počítačům a sdílet s nimi soubory nebo chatovat s jejich majiteli i bez přístupového bodu v dosahu. Výhoda této technologie tkví v tom, že uživatelům platformy Centrino bude umožněno simultánní připojení k WLAN (BSS) i Wi-Fi Personal Area Network (BSS Wi-Fi PAN) za současného připojení až osmi zařízení Wi-Fi k jejich laptopu Centrino.

Technologie Wi-Fi PAN poskytuje přímá bezdrátová propojení pro synchronizaci, čerpání multimediálního obsahu i přenos souborů mezi notebookem Centrino a dalšími zařízeními Wi-Fi, jako jsou laptopy, MID, přehrávače MP3, digitální fotoaparáty, televizory, tiskárny, přenosné kapesní počítače, herní konzoly či projektory.

Vyhledání bezdrátových zařízení a jejich nastavení

Nové technologické demo nastiňuje řešení věčného problému bezdrátového světa: snadné vyhledání a nastavení bezdrátových zařízení. Ukázka demonstruje jednoduché vyhledání zařízení a jeho bezpečné připojení k nedalekým bezdrátovým sítím.

Vše přitom na displeji probíhá prostřednictvím přívětivého rozhraní pro výběr FnF7 (Function F7). S touto technologií uživatelé jednoduše spustí známé rozhraní, aby vybrali, které z automaticky identifikovaných zařízení v okolí chtějí připojit.

Kontextová technologie (Context-aware) - Adaptive Mobile Computing

Nové technologické demo společnosti Intel odstraňuje složitá uživatelská nastavení při připojování k různým bezdrátovým zařízením. Kontextový engine pracuje se systémem i definovanými pravidly tak, aby dokázal automaticky konfigurovat uživatelské prostředí.

Na ukázkovém příkladě je demonstrováno několik situací, které vedou k připojení k prezentačnímu projektoru. Práce přístroje v souvislostech zajišťuje, aby byla připojení a rozhraní šita na míru konkrétním uživatelům. „Investice do globální inovace“ – Cadol Cheung, generální ředitel pro region asijského Tichomoří v Intel Capital Cheung se podělil o svůj pohled na rizikový kapitál v Číně a dalších částech Asie.

Tlumočil také svou vizi rozvoje a vyzdvihl výzvy i možnosti regionu. Rok 2008 je ve znamení 10. výročí fungování strategického investičního programu Intel Capital v Číně. Tento milník Cadol Cheung využil k připomenutí významných úspěchů, mezi něž patří úspěšné založení fondu iCap China Technology Fund (200 miliónů dolarů) v červnu roku 2005. Nedávné investice programu Intel Capital úspěšně dokládají a ukazují příklady rozvoje firmy v Číně a jiných asijských zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám