Hlavní obsah

Pevné disky z Číny ničí data v počítačích Apple MacBook

Novinky, adr

Apple vyšetřuje potíže počítačů řady MacBook. Údajně obsahují poruchové pevné disky, které byly vyrobeny v Číně. Uživatelé tak mohou přijít o data.

Článek

Na problém upozornila britská firma Retrodata, která se zabývá obnovou poškozených dat. Podle ní jsou vadné některé série 2,5" disků výrobce Seagate. Kvůli výrobní vadě může čtecí hlavička dopadnout na povrch disku a nenávratně jej poškodit.

"Obdrželi jsme několik stížností, které se týkaly problémů přenosných počítačů MacBook. Problém zkoumáme," citoval deník InformationWeek zástupce Apple.

Jak ověřit, že disk není z vadné série
V nástroji System Profiler zjistěte revizi firmware Serial-ATA řadiče v počítači MacBook. Pokud je verze 7.01 zvažte okamžité zálohování dat.

Problém se týká disků Seagate, které byly vyrobeny v Číně a jež obsahují firmware 7.01. Systémy jsou k základní desce v počítači napojeny přes SATA rozhraní.

Retrodata se od loňského léta snažila zachránit data z 50 takových harddisků. "Jen na dvou či třech šla data obnovit, jinde byla nenávratně ztracena," dodala firma. Lidé se totiž snažili zachránit soubory pomocí opravných utilit instalovaných v MacBooku - místo toho ale jen stále více "škrábali" hlavičkami povrch disku a ničili jej.

"Raději okamžitě vypněte počítač, pak data snad zachráníte," radí zástupci Retrodata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám