Hlavní obsah

OBRAZEM: Fabrika Fujitsu Siemens pro výrobu počítačů

– AUGSBURG
Novinky, Ondřej Grym (Augsburg)

Zástupci německého výrobce počítačů Fujitsu Siemens Computer nás provedli po své továrně v Augsburgu. Zajímá vás, jak vypadá téměř automatizovaná výroba počítačů?

Článek

V rámci prohlídky jsme nahlédli do několika částí komplexu. Továrna ovšem nevyrábí součástky sama. Většinu z nich podobně jako jiné firmy dováží z Asie. V Augsburgu se pak systémy kompletují.

Ovšem neskládají se zde jen počítače. Němci z dovezených komponent vyrábí například základní desky, které si sami navrhují. Na vlastní motherboardy jsou ve Fujistu Siemens ostatně velice pyšní. Odlišuje je to od ostatních producentů PC.

Základní desky dělá stroj

Ve srovnání s jinými závody, které jsme měli možnost shlédnout, je výroba v Augsburgu automatizovaná. To sice neznamená, že by vše běželo bez lidského zásahu, pracovníku však není mnoho. Na jedné lince dělá asi 6 až 7 lidí. V jiných závodech (například Panasonic v Plzni) jsme viděli několikanásobně více zaměstnanců.

Z výrobní linky sjede asi 1500 základních desek denně, takových linek je v Augsburgu jedenáct. Jede se na třísměnný provoz, šest dní v týdnu. Zajímavé je, že u pásů najdete spíše ženy.

Jejich platové podmínky nechtěli zástupci firmy zveřejnit. Neoficiálně jsme se však dozvěděli, že u pásu na Němce příliš nenarazíte.

:. Jedna z testovacích místností. Technici zde zjišťují úroveň elektromagnetického záření sestavených počítačů či jiných IT produktů.

:. Linky jsou vysoce automatizované. Zaměstnanci jsou však stále třeba. Provádějí například optickou kontrolu spojů.

:. Operátorka z dodaných součástek osazuje pevné disky pro servery do rámečků. Na závěr této monotónní práce všechny označí popisky a odešle dále.

:. Pásové dopravníky se jako střeva linou celou fabrikou. Automatizace výrobního komplexu šetří nejen výrobní náklady, ale zvyšuje také přesnost jednotlivých dílů.

:. Všechny komponenty již byly zkontrolovány. Nyní jsou připraveny k montáži do osobních počítačů či serverů.

:. Celou halou se line "vůně" tištěných spojů. Návštěvníka může zarazit vyšší teplota okolí, které vydávají všudypřítomné stroje.

:. Ženy jsou pravděpodobně při práci pečlivější. Jinak si neumíme vysvětlit jejich dozor nad jakostí počítačových komponent.

Společnost se díky automatizovaným linkám stala v roce 1994 prvním výrobcem výpočetní techniky, který obdržel ekologickou známku "Blue Angel" pro profesionální osobní počítače. "Od roku 1998 může být díky zavedenému třífázové recyklaci opětovně využito nebo zpracováno až 98 procent veškerých produktů," dodali zástupci firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám