Hlavní obsah

Apple přísně omezil prodej mobilu iPhone, bojí se černého trhu

Novinky, adr

Americký Apple uvalil na prodej mobilního telefonu iPhone nemalé restrikce. Nepřijímá platbu za přístroj v hotovosti, každý si může koupit jen dva mobily. Ovšem není to proto, že by byl iPhone tak žádaný a Apple jej nestačil vyrábět. Důvodem jsou prodeje tohoto mobilu na černém trhu.

Článek

Mobilní telefon iPhone je stále uzamčen pro používání v síti amerického operátora AT, navíc se prodává jen na území USA. To se řadě lidí, kteří chtějí jej používat i mimo tyto sítě a Ameriku, nelíbí.

Rozvinul se tak velký černý trh, který žene kupředu poptávka po odblokovaných mobilech iPhone. Ty pak fungují v síti jakéhokoliv operátora a v jakékoliv zemi.  

"Limitovali jsme prodeje iPhonů, chceme se tak ujistit, že si jej lidé kupují jen pro sebe nebo jako dárek. Současně vyžadujeme platbu kreditní kartou, chceme tak odradit neautorizované prodejce," uvedla mluvčí Apple Natalie Kerris.

Podle zástupců Apple bylo asi 250 000 přístrojů z dosud prodaných 1,4 miliónu odblokováno a prodáno dalším uživatelům. Odblokované mobily jsou populární v Evropě, údajně se nacházejí také v Rusku, kde je o ně velký zájem.

Mobil iPhone pracuje ve čtyřech frekvenčních pásmech, tedy 850, 900, 1800 i 1900 MHz, což jej činí použitelným nejen v USA, ale i v Evropě. Pro připojení na internet využívá technologií GPRS a EDGE, podpora 3G sítí se podle šéfa Apple Steva Jobse teprve chystá. Telefon podporuje připojení přes Wi-Fi, s okolím komunikuje také pomocí technologie Bluetooth 2.0.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám